Završen prvi dan pregovora u Turskoj: Sastanak Rusije i Ukrajine trajao tri sata

29.03.2022

11:42

0

Prethodne tri runde pregovora održane su u Belorusiji

Završen prvi dan pregovora u Turskoj: Sastanak Rusije i Ukrajine trajao tri sata
turska-pregovori - Copyright AP Photo/Emrah Gurel

U Istanbulu je završen prvi dan pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, a sastanak je trajao oko tri sata, prenosi RIA Novosti pozivajući se na agenciju Anadoija.

- Prvi dan mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu je završen - objavila je agencija Anadolija.

Rusku delegaciju je, kao i u prethodnim rundama pregovora, predvodio Vladimir Medinski, pomoćik predsednika Ruske Federacije. Nakon sastanka planirana je njegova izjava, prenosi RIA Novosti.

Ruski i ukrajinski pregovarači održali su u Istanbulu prve direktne pregovore o situaciji u Ukrajini posle više od dve nedelje, uz iznenadno prisustvo ruskog milijardera Romana Abramoviča, kome je Zapad uveo sankcije zbog intervencije Moskve u Ukrajini, navodi Rojters.

Profimedia
 

Dva tima su sedela jedan naspram drugog za dugačkim stolom, dok je ruski oligarh sedeo u prvom redu posmatrača u plavom odelu.

Od početka rata bilo je naznaka da Abramovič nastoji da podstakne pregovore, a u martu je putovao u Ukrajinu, Rusiju, Tursku i Izrael. Dve njegove superjahte su usidrene u turskim odmaralištima.

Abramovičev portparol nije odgovorio na pitanje kakva je njegova uloga u pregovorima, navodi Rojters, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su učešće Abramoviča u kontaktima Rusije i Ukrajine odobrile obe strane.

Prethodne tri runde pregovora Rusije i Ukrajine održane su u Belorusiji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike