Kako je Bajden jednom rečenicom uvukao svet u još veći problem: Poseta "kralja gafova" Poljskoj dodatno pogoršala odnose sa Moskvom

28.03.2022

19:21

0

Autor: 24sedam

Samo jedna pogrešna reč može da uvede svet u još veći sukob

Kako je Bajden jednom rečenicom uvukao svet u još veći problem: Poseta "kralja gafova" Poljskoj dodatno pogoršala odnose sa Moskvom
bajden1 - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Američki predsednik Džo Bajden posetio je tokom vikenda Varšavu kako bi razgovarao sa brojnim zvaničnicima povodom ukrajinske krize, međutim, nekoliko njegovih opaski uzburkalo je ne samo Kremlj, već i ostatak sveta.

Umesto da poziva na prekid vatre i bilo koji vid dogovora između Rusije i Ukrajine, Bajden je ruskog lidera Vladimira Putina prvo nazvao kasapinom, a onda je pozvao i na njegovu smenu.

- Za ime Boga, ovaj čovek više ne može da bude predsednik - rekao je predsednik SAD.

Nedugo potom, Bela kuća se oglasila rečima da Bajden nije pozivao na promenu režima u Rusiji, ali je sve to nespretno zvučalo.

AP Photo/Petr David Josek
 

- Predsednik je mislio da Putinu ne sme da bude dozvoljeno da ima vlast nad susedima ili regionom. On nije govorio o Putinovoj vlasti u Rusiji niti smeni režima - rekao je zvaničnik.

Morao je da reaguje i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je novinarima poručio da Sjedinjene Američke Države nemaju strategiju promene režima u Rusiji.

- Mislim da je predsednik, što je pojasnila i Bela kuća, rekao da Putin ne može da bude ovlašćen da se upušta u rat ili agresiju protiv Ukrajine ili bilo koga drugog - poručio je Blinken tokom posete Jerusalimu.

- Kao što znate, i kao što ste nas čuli više puta da govorimo, mi nemamo strategiju promene režima u Rusiji ili bilo gde drugde - kazao je američki državni sekretar. Kasnije je i sam Bajden rekao da nije pozivao na smenu vlasti u Rusiji.

Iako ima i onih koji smatraju da Bajden nije govorio "iz glave", već da je taj govor bio temeljno pripremljen, BBC prenosi da improvizacije predsednika SAD pojačavaju tenziju i dovode situaciju do tačke ključanja.

AP Photo/Patrick Semansky
 

U govoru pred poljskim zvaničnicima u Varšavi upozorio je da je svet usred istorijskog sukoba između demokratija i autokratija.

Kako je rekao, NATO se obavezao da će "braniti svaki pedalj" teritorija država članica i da će nastaviti da podržava Ukrajinu iako Vašington tamo neće slati trupe.

BBC navodi da je sve do poslednje rečenice to bio "konfrontacioni, ali umeren" govor, dok Bajden nije pozvao na rušenje Putina.

- Ovaj govor, i delovi koji se odnose na Rusiju, zapanjujući su, da se fino izrazim. On ne razume da svet nije ograničen samo na SAD i veći deo Evrope - poručio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Brzina kojom je reagovala Bela kuća, ali i sekretar Blinken, govore da nisu očekivali da će Bajden tako nešto reći.

Podsetimo, Bajden je prethodno ruskog lidera nazvao ratnim zločincem, a onda i kasapinom, pokazujući da se (ratnička) retorika zahuktava.

- Postoji razlika između osude lidera jedne zemlje, što dovodi do pojačane diplomatske retorike, i pozivanja na njegovo svrgavanje. To je linija koju su i Amerikanci i Sovjeti poštovali čak i na vrhuncu Hladnog rata. A tu granicu je Bajden očigledno prešao - napisao je novinar BBC-ja Entoni Zurker.

"Promena režima" je nešto za šta se moćne države optužuju da pokreću u slabijim zemljama, ali ne i u nuklearnim silama, dodao je.

Veoma brzo, pojedini američki saveznici su se ogradili od ovih izjava upozorivši da se time ugrožavaju mirovni pregovori Moskve i Kijeva.

- Želimo da zaustavimo ruske operacije u Ukrajini bez dalje eskalacije. Ako je to ono što želimo da uradimo, ne treba da doprinosimo eskalaciji, ni rečima ni delima - poručio je francuski predsednik Emanuel Makron dodavši da on "ne bi koristio takve reči".

Republikanac iz Ajdaha Džim Riš, član Komiteta za spoljne poslove američkog Senata, nazvao je Bajdenove izjave "užasnim gafom".

- Moj Bože, voleo bih da mogu da ga nateraju da se drži scenarija. Svaki put kada pomenete ili, kao što je on uradio, predložite smenu režima, to će dovesti do velikog problema. Ova administracija je učinila sve što je u njenoj moći da zaustavi eskalaciju. Ne morate mnogo da uradite što dovodi do eskalacije, nego pozivanjem na smenu vlasti - rekao je.

Često odluta

Predsednik Bajden poznat je po tome što često odluta od zvaničnih saopštenja i govora, što može da rezultira i gafovima.

Još dok je bio potpredsednik u vreme Baraka Obame to je prilično frustriralo tadašnju administraciju.

Ipak, smatra se da to što izgovori, iako nije zvaničan stav Vašingtona, zaista oslikava njegovo mišljenje i stavove onih iz njegove okoline.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Za političare to ponekad može biti dobro jer će se povezati sa narodom i biračkim telom. Međutim, u jeku aktuelne diplomatske krize, nemarno izgovorene rečenice, mogu pokazati i slabost.

- Reči svakog svetskog lidera danas su veoma važne, a posebno kada je reč o američkom predsedniku - smatra Tom Nikols sa portala Atlantik.

Bajden možda smatra da su odnosi Amerike i Rusije toliko narušeni da bilo koja izjava ne može dodatno pokvariti situaciju ili da se to ne može promeniti dok je Putin na vlasti. Međutim, kako piše BBC, time se postizanje sporazuma sa Ukrajinom čini još težim.

Gaf ili priprema za još veći sukob?

Kao što znamo, ako nešto oslikava vladavinu Džoa Bajdena, to su svakako gafovi koji ga gotovo svakodnevno prate, mada ni potpredsednica Kamala Haris nije ništa bolja.

Prilikom posete Varšavi, poljskog predsednika Andžeja Dudu nazvao je ambasadorom, a još jedna kasnija izjava je privukla veliku pažnju.

Iako zapadne zemlje ističu da neće slati trupe u Ukrajinu, američki predsednik je pred pripadnicima 82. vazdušno-desantne jedinice naveo da bi mogli da odu u tu zemlju, ali se ne zna da li to bio samo još jedan njegov nepromišljeni potez ili otkrivanje stvarnih planova.

- Kada stignete tamo, videćete žene, mlade ljude, koji stoje ispred prokletog tenka i govore "Ja ne odlazim. Ostajem ovde". Oni su izvanredni - rekao je.

Ministarstvo odbrane SAD je nakon toga moralo brzo da reaguje. Istakli su da nisu najavili da će američke trupe stupiti na ukrajinsko tlo. Ukoliko se to dogodi, bila bi to eskalacija sukoba što bi potencijalno dovelo i do trećeg svetskog rata, strahuju analitičari.

Ručak sa vojnicima

Bajden je u Poljskoj posetio i američku 82. vazdušno-desantnu diviziju, stacioniranu u Žešovu, i zahvalio im na onome što rade. Potom je sa njima ručao. Iako je tražio pasulj, morao je da se zadovolji parčetom pice.

 

 

CNN je preneo da predsednik mora pažljivije da bira reči jer je dovoljna samo jedna sekunda da se prouzrokuje opasna diplomatska kriza.

Kralj  gafova

Još otkad je započeo svoju predsedničku kampanju 2019. godine, Bajden je postao poznat kao “kralj gafova”. Inače, tokom života imao je dve aneurizme, ali i problema sa srcem, što može prouzrokovati vrtoglavicu i konfuziju. Od početka njegovog mandata kruže glasine da pati od demencije što njegovi kritičari koriste da bi postavili pitanje - da li je uopšte sposoban da obavlja predsedničku funkciju?

Jednom prilikom je zaboravio razloge zbog kojih se kandidovao za predsednika, a kada je izabran, potpredsednicu Kamalu Haris je nazvao predsednicom.

U martu prošle godine je privukao veliku pažnju kada se tri puta sapleo na stepenicama predsedničkog aviona.

Mešao je Libiju i Siriju na samitu G7 u junu, a unuku je prestavio kao svog sina Boa, koji je 2015. godine preminuo od tumora na mozgu. Predsednika Rusije Vladimira Putina nazvao je “Klutin” jednom prilikom.

Dok je govorio o filibasteru (pravu na neograničenu raspravu) izgubio je tok misli, pa je rekao da je u Senat došao pre 120 godina.

Slike sa prve konferencije za medije Džoa Bajdena, održane krajem marta, pokazale su da je lider koristio i tzv. puškice.

Hvaleći se uspehom akcije vakcinacije, Bajden je početkom avgusta rekao da je “350 miliona Amerikanaca već vakcinisano” – što je znatno više od trenutne populacije SAD, koja se procenjuje na oko 331,4 miliona.

Lapsusi su se nastavili i u 2022. godini.

Bajden je u jednom trenutku, u svom stilu, ponovo napravio gaf.

- Putin može da okruži Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda - rekao je američki predsednik, pomešavši Ukrajince sa Irancima.

Nakon toga, izjavio je da je Putin napao Rusiju.

Ipak, jedan od većih hitova je usledio kada je potpredsednicu SAD Kamalu Haris nazvao prvom damom, a onda se potpuno pogubio kada je trebalo da objasni ko je dobio koronu.

- Došlo je do male promene u tome ko će vam se obratiti jer je muž prve dame dobio kovid - rekao je Bajden. Iako je mislio na muža Kamale Haris, Daga Emhofa, ispalo je kao da je on sam zaražen virusom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike