Hrvatska može da slavi što u eksploziji nema stradalih: Ozbiljan bezbednosni propust NATO članice (FOTO/VIDEO)

11.03.2022

13:03

0

Rano jutros Hrvatska je zvanično potvrdila da je u pitanju besposadna letelica vojnog tipa

Hrvatska može da slavi što u eksploziji nema stradalih: Ozbiljan bezbednosni propust NATO članice (FOTO/VIDEO)
Tan2022-3-11_92155218_4 - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Ono što zaokuplja pažnju je incident kada je sinoć oko 23.00 sata na zagrebačkom Jarunu, došlo do pada objekta s neba koji je napravio krater  tri metra i dubine oko jedan metar, i pritom oštetio više automobila. Eksplozija je uznemirila građane, ne samo hrvatskog glavnog grada.

Rano jutros Hrvatska je zvanično potvrdila da je u pitanju "besposadna letelica vojnog tipa, da je došla iz Mađarske, da je letela brzinom od 700 km/č, na visini od 1300 metara".

Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala "War Zone", detaljno je proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

- Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Sigurno je da se ozbiljno pokvario, preletio celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogovej  i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC
 

Inače, kako se pojašnjava na "War Zone", Tu-141 je komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. godine. To je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letelica, raketno se lansira i leti po unapred određenom kursu.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC
 

Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere.

- Koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141. I dalje nema zvanično potvrđene informacije da se zaista radi o izviđačkom dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev 141 Striž.

Međutim, ukoliko se zaista radi o ovom tipu drona, što se verovatno i dogodilo, zbog čega on nije onesposobljen, oboren ili presretnut?

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC
 

Najlogičnija pretpostavka je da se, iz nekog razloga, pokvario, da je leteo pravolinijski, bez manevrisanja i promena parametara leta. Takav profil leta ga je najverovatnije činio težim ciljem za prepoznavanje na radarima Mađarske i posebno Hrvatske u kojoj je kako vidimo doživeo terminalnu fazu leta, iznosi tvrdnje portal Tango siks.

Ukoliko se zaista radi o Tupoljev dronu, treba naglasiti da u pitanju rusko, odnosno sovjetski projektovan izviđački dron koji je proizvođen u Ukrajini.

Prvi let je imao 1974. godine dok je serijska proizvodnja (u Harkovu, Ukrajina) trajala od 1979. do 1989. godine. Letelica je dužine oko 14 metara, razmaha krila do četiri metra, može leteti maksimalnom brzinom od 1100 km/č sa doletom od 1000 kilometara što ga kvalifikuje za prelet iz, na primer, Zapadne Ukrajine do Hrvatske. Poseduje opremu za aero-foto snimanje i IC izviđanje.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC
 

Ovaj sajt je postavio i važno pitanje: 'Što radi NATO-va protivvazdušna  odbrana i kako je moguće da je dron prošao više zemalja'.

Ostaje pitanje da li su mađarski i hrvatski vojni sistemi za nadzor neba registrovali cilj ili su ga zanemarili. Da je Hrvatska cilj registrovala i dala uzbunu, treba konstatovati i da ova zemlja ne poseduje ozbiljnije PVO sisteme već samo PVO topove Bofors i lake portabl rakete lansirane sa ramena Strela 2 i 10, Igla i Stinger, što obaranje ovakvog cilja u miru, sve i da je uzbuna data na vreme čini gotovo nemogućim.

Zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC
 

Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. Ima padobran, tako da više puta može da se upotrebi.

U trenutku kada su članice NATO u visokom stanju pripravnosti zbog sukoba u Ukrajini, sasvim je neverovatno da se dogodi ovakav propust.

Hrvatska na svojoj teritoriji ima nekoliko radara FPS 117, jedan od njih je na Sljemenu, a drugi na Papuku.

Sagovornici Jutarnjeg lista, upućeni u ovu tematiku, tvrde kako ovi radari nisu u mogućnosti da lociraju ovakvu letelicu.

AP Photo/Darko Bandic
 

Dron je u vazdušni prostor Hrvatske ušao iz Mađarske, a prema objašnjenjima mađarskog premijera Viktora Orbana, u Mađarsku je stigla iz pravca Rumunije.

Slika ekrana/Google Maps
 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je letelicu uočila Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe i da je 3,5 minuta dron bio vidljiv na radaru, kako dolazi iz smera severoistoka. Rekao je i da ta kontrola prati civilno vazduhoplovstvo pa je uputio na vojsku.

AP Photo/Darko Bandic
 

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare o letelici.

- Smatram svojom dužnošću da se obratim javnosti. Znamo kakav je objekat i odakle je doleteo. Nismo dobili nikakvu informaciju iz predostrožnosti. On je leteo iznad Mađarske 40 minuta, proveo 7 minuta iznad hrvatske teritorije. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Ova letelica je veličine aviona i srušila se očigledno iz Ukrajine u Zagreb, radari su detektovali letelicu, ali ništa nije moglo da se uradi za kratko vreme - rekao je Milanović.

Hrvati jedino mogu da budu srećni što u celom slučaju nema mrtvih i povređenih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike