Znate li koja je rasa pasa omiljena u Srbiji, a koja u Evropi? Bićete iznenađeni

07.03.2023

16:58

2

Autor: Z. A.

Svi psi su omiljeni, a neki su omiljeniji od drugih

Znate li koja je rasa pasa omiljena u Srbiji, a koja u Evropi? Bićete iznenađeni
Žena sa psima - Copyright Pexels

Psi su jednostavno divna bića - bilo da kupite psa s pedigreom ili udomite napuštenu životinju, a pojedine pasmine su popularnije od drugih, a izgleda da svaka nacija ima svoju omiljenu rasu.

Na primer, Japanci najradije biraju rasu šiba inu, Amerikanci su oduševljeni australijskim ovčarom, Italijani obožavaju zlatne retrivere, a Srbi najviše vole italijanskog mastifa ili pasminu kane korso. Ova rasa omiljena je i Hrvatima, Makedoncima i Crnogorcima.

Engleski portal objavio je kartu najpopularnijih rasa na svetu. Ako pogledamo Evropu, videćemo da je najpopularniji pas na našem kontinentu border koli, kog vole Španci, Belgijanci, Islanđani, Česi, Mađari i Slovenci, piše “La Stampa”. Zlatne retrivere vole i Grci, Danci, Norvežani i Irci, nemačke ovčare Nemci i Kiprani, dok Francuzi preferiraju australijske ovčare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cool Maps (@cool_maps)

Inteligencija i karakter

Uz labradore (najomiljenije u Finskoj) i belgijske malinoje, border koli i zlatni retriveri najinteligentniji su psi na svijetu, piše “La Stampa”. Karakter pasa nema nikakve veze s pasminom. Ali postoje veštine i karakteristike koje nesumnjivo imaju genetsko podrijetlo i to je navelo znanstvenike da klasificiraju pse po performansama temeljenim na inteligenciji i kognitivnim sposobnostima.

Printscreen/Instagram/Ljubica Peković
Kane korso

Kane korso – pas čuvar

Cane Corso ili italijanski mastif je simpatična i inteligentna rasa. Svojom impozantnom figurom deluje zastrašujuće, a vrlo je odan i željan da ugodi svojim ljudima. Ali ujedno je vrlo samovoljan. Ovo je krupan i snažan pas pa nije prikladan za neiskusnog vlasnika. Ovi psi poseduju idealne karakteristike psa čuvara. Zahtevaju snažnog vlasnika, ranu socijalizaciju i dresuru. Teže do 50 kilograma, a životni vek im je od 10 do 12 godina.

Border koli – pastirski pas

Border koli je pas srednje visine, skladnog izgleda, raznih kombinacija boja, a najčešće crno-bele boje. Teži između 13 i 25 kilograma. Nekad je služio čoveku kao ovčarsko-pastirski pas. Njegova svestranost ga danas čini popularnim pa ga koriste i u spasilačkim službama, kao psa za pomoć slepima ili invalidnim osobama, takmičara u poslušnosti ili agilitiju, izložbenog psa ili jednostavno kao kućnog ljubimca. Poslušan je, radan pas i neverovatno odan prema poznatim ljudima, a osetno rezervisan prema strancima. Temeljit je u radu, željan učenja, stoga ta neumorna rasa s visokim nivoom energije zahteva vlasnika koji će mu pružiti stimulišuće radne aktivnosti. Životni vek mu je od 10 do 14 godina, prenosi Novi list.

Pixabay
Border koli

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike