Smrt psa je podjednako teška kao i gubitak voljene osobe i nemojte da dozvolite da vas iko ubeđuje u suprotno

09.06.2022

06:52

1

Autor: Z.A.S.

Sasvim je u redu da tugujete i sasvim je u redu da budete tužni koliko god da je to potrebno

Smrt psa je podjednako teška kao i gubitak voljene osobe i nemojte da dozvolite da vas iko ubeđuje u suprotno
Žena i pas - Copyright Pixabay

Ako ste ikada imali psa za kućnog ljubimca, znate da ta priča uvek počne kao "želim kućnog ljubimca", a završi se kao "dobili smo novog člana porodice". Jednostavno, za njih je nemoguće ne vezati se i nemoguće je ne stvorite poseban odnos sa njima.

Međutim, ono što je jako teško, a nažalost je neminovno, jeste momenat kada nam ljubimac ugine. Šta god da je razlog i koliko god da je bila stara, njen odlazak iz života maltene niko ne može da prihvati kao nešto normalno i nešto što se podrazumeva.

U takvim trenucima reči utehe ne postoje, a ono što je posebno bolno jeste činjenica da mnogi oko nas ne razumeju težinu gubitka i bola sa kojom se neko ko je ostao bez psa suočava. - On je samo pas - rečenica je koju će mnogi izgovoriti, ne shvatajući da je "on" bio sve samo ne to.

Pixabay
 

I ukoliko ste ovako nešto iskusili, znate da tu bol apsolutno ništa ne može da ublaži. I ma koliko drugi mislili da "dramite", ili preterujete, jer "niste izgubili člana porodice, već "samo" ljubimca", tuga koju u takvoj situaciji osećamo, je vrlo stvarna, a naučna studija je to i pokazala.

Sa svojim ljubimcima se povezujemo na sličan način kao sa ljudima, a kako sa njim provodimo puno vremena, nakon njegove smrti osećamo veliki gubitak. Nakon gubitka bliske osobe, sa gubitkom se mirimo na različite načine. Nekada se okružimo ljudima koji se takođe suočavaju sa gubitkom, a zajedničko iskustvo i reči utehe pomažu u ublažavanju bola.

Međutim, kada nam ugine ljubimac ta podrška često izostane. Štaviše, većina čak očekuje da najnormalnije nastavimo sa svojim životom. Na posao nastavimo da odlazimo kao da se ništa nije dogodilo, kao i da ispunjavamo obaveze koje smo dogovorili pre nego nam se gubitak dogodio. Ljudi ne shvataju koliko smrt ljubimca može da utiče na nekoga.

Pixabay
 

Zbog takvog ponašanja, mnogi vlasnici ljubimaca pokušavaju da potisnu svoje emocije i, u suštini se nikada ne pomire sa gubitkom na ispravan i zdrav način. Džuli Akselrod, psihološkinja, kaže da smrću kućnog ljubimca, ne gubimo samo ljubimca, već i izvor utehe i bezuslovne ljubavi.

Čak i zbog smrti ljubimca može da nastane domino efekat, jer njegov odlazak iz vašeg života dovodi do promene dnevne rutine. Da bi izvodili ljubimca u šetnju, hranili ga, vodili kod veterinara, kod grumera, mnogi prilagođavaju svoj dnevni raspored. Kada toga nema, gubitak je očigledan. Pored toga se borimo i sa osećanjem da su i dalje prisutni u našim životima, iako nisu, tačnije, instinktivno ih osećamo.

Pixabay
 

Ukoliko vam se dogodio ovakav gubitak, treba da znate da nema ničeg lošeg u tome što vam je srce slomljeno. Ljubimac je deo porodice i njen ravnopravni član i nemojte nikada da dozvolite da vam drugi govore kako treba da se osećate.

Vaša osećnja su stvarna i sasvim je u redu imati ih. Čak je i nauka sa tim saglasna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike