Problemi sa psima: Ovo je pet uobičajenih uzroka agresije vašeg ljubimca

05.06.2022

09:03

0

Autor: D. R.

Ako niste sigurni šta bi trebalo da učinite, uvek je najbolje da se obratite veterinaru

Problemi sa psima: Ovo je pet uobičajenih uzroka agresije vašeg ljubimca
pexels-sergio-souza-5046789 - Copyright Pexels

U većini slučajeva, psi postaju agresivni kada pokušavaju da prenesu poruku - nama ili životinji u čijoj blizini su se našli.

Prva stvar koju treba da uradite kada primetite ovakvo ponašanje je da definišete osnovni problem.

Počnite tako što ćete proučavati njihov govor tela i koristiti ove informacije da biste pretpostavili zašto se vaš pas iznenada tako ponaša.

Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih vaš pas može postati agresivan.

1. Uplašeni su

Vaš pas je ovde u "režimu" borbe ili bega, zbog čega pokušava da postavi razmak između sebe i predmeta svog straha. Oni će obično delovati na jedan od tri načina: ukopaće se u mestu, trčaće i bežati, lajaće na osobu, situaciju ili životinju.

Profimedia
 

Znamo da su psi slatki i primamljivi za maženje, ali najbolji savet je da lagano koračate kada se približavate nepoznatom psu. Ustvari, čak i ako već poznajete ovog psa, moguće je da se ova vrsta agresije može ponoviti.

2. Nešto ih boli

Ovo se zove agresija izazvana bolom. Razlog zašto postaju agresivni je taj što pokušavaju da zaštite deo svog tela koji ne žele da im se dodiruje. Ovu situaciju možete lako prepoznati jer bukvalno izgleda kao da čuvaju nešto na svom telu, a najbolja odluka bi bila da ih odvedete direktno veterinaru kako biste isključili moguće stanje. Postoji više razloga zašto vaš pas može iznenada pokazati znake agresije, a nije uvek ono što mislite.

3. Anksiozni su

Ako pokušavate da upoznate svog psa sa novom okolinom ili osobom, uvek budite posebno oprezni. Psi mogu osećati anksioznost i zabrinutost kao i ljudi.

Profimedia
 

Ukoliko se pas oseća kao da je gurnut predaleko, verovatno će napasti. Strpljenje, doslednost i pozitivno ponašanje vlasnika dobro funkcionišu u novim situacijama. Anksioznost ili strah mogu prerasti u dva oblika agresije: Indirektno - kada neko pokuša da uđe u „lični prostor” psa i postaje predmet straha, tada pas može da postane indirektno agresivan prema toj osobi režanjem, pokazivanjem zuba, kao i iskazivanjem drugih znakova upozorenja. Direktno - u ovom slučaju će vaš pas biti direktno agresivan prema vama, drugoj osobi ili životinji od samog početka.

4. Oni su teritorijalni ili pokazuju dominaciju

Glavni razlozi zbog kojih bi pas mogao iznenada postati preterano teritorijalan je zato što dostižu seksualnu zrelost ili nisu pravilno socijalizovani. Kada se preterano uzbude zbog osobe ili stvari koja se približava „njihovom” području, ovo je njihov način da im daju do znanja da „odstupe”. Ovo ponašanje možete lako prepoznati - zaletanje, režanje ili preterano lajanje na vrata, prozore, druge životinje ili ljude. Pas može početi sa glasnim, neprekidnim lajanjem, ali će ponekad potpuno preskočiti upozorenje.

Profimedia
 

5. Imali su loša iskustva u prošlosti

Nažalost, loše stvari se dešavaju našim krznenim prijateljima i oni to pamte. Ako ste udomili psa sa ulice, vi ne znate kako je izgledao njegov život u tim uslovima. Možda ga je neko tukao, možda ga je neki pas već ujeo, možda ga je udario auto, puno je „možda” i sve bi trebalo da uzmemo u obzir kako bi što bolje shvatili svog ljubimca.

Nikada ne oklevajte da se obratite veterinaru. Pre nego što odlučite da odustanete od svog psa ili ga zanemarite, pokušajte da pronađete razlog zašto se on ponaša na ovaj način.

Pexels
 

Ako niste sigurni, uvek je najbolje da pitate profesionalca. Vaš pas samo pokušava da komunicira sa vama, a na nama kao vlasnicima i prijateljima pasa je da ne odustanemo od njih.

Da su uloge zamenjene, ne biste želeli da iko odustane od vas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike