Obavezno proverite svoje radijatore: Ove greške biste mogli skupo da platite kroz račun za struju

29.11.2022

10:29

0

Autor: Z.A.S.

Pre svega, neophodno je da radijatore odzračite

Obavezno proverite svoje radijatore: Ove greške biste mogli skupo da platite kroz račun za struju
Radijator - Copyright Profimedia

Kada stigne zima, svi se hvataju za glavu zbog računa za struju, jer mnogi upravo nju koriste za grejanje.

A da vas glava ne bi bolela i da biste uštedeli malo novca, obavezno primenite neke od ovih metoda, uz pomoć kojih ćete uštedeti, a nećete se ni smrzavati.

Za grejanje najčešće koristimo radijatore, ali se postavlja pitanje da li njihovu funkciju iskorišćavamo na optimalan način. Da bi efikasnost radijatora bila na optimalnom nivou, odnosno da bi on dobro grejao stan i da ne bi trošio uzalud energiju, neophodno je da bude adekvatno održavan i korišćen.

Profimedia
 

Ono što je najbitnije jeste da, pre početka svake grejne sezone, radijator odzračite. U pitanju je posao od svega nekoliko sekundi, a podrazumeva ispuštanje zarobljenog vazduha iz radijatora koji inače delove radijatora čini hladnijima. Sve što vam je za to potrebno je deo tkanine ili sunđer koja će pokupiti vodu koja usput istekne iz radijatora i naravno radijator ne sme da bude vruć.

Gasite radijatore koje ne koristite

Takođe, da bi radijator radio dobro, on ne sme da bude blokiran. U slučaju da vam je kauč blizu radijatora ili neki drugi nameštaj, toplota se neće širiti vašim domom na optimalan način. U vreme grejanja, radijator bi trebalo da bude „slobodan“ sa što više slobodnog prostora ispred sebe.

Ako kojim slučajem imate zavese preko radijatora, verovali ili ne, one će upiti toplotu i neće se širiti vašim domom. I ne samo upiti već će usmeriti toplotu prema prozorima, a prozori su jedan od glavnih „vampira“ kada je u pitanju grejanje.

Unsplash
 

Isto tako, radijatore treba očistiti od prašine i prljavštine jer i ona ga može učiniti manje efikasnim, a na kraju najbolji način da uštedite jeste da grejete samo one sobe u kojima boravite. Radijatori se nalaze po celoj kući ili stanu, a ako imate veći dom, slobodno ugasite radijatore u sobama koje ne koristite i grejte samo one u kojima boravite svakako zatvarajte vrata od soba koje ne grejete, kako ne bi usisavale topli vazduh.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike