Konačno prava istina o hranljivoj vrednosti zamrznutog voća i povrća

12.01.2021

13:55 >> 12:31

0

Autor: Z. A.

Istraživanja su dokazala

Konačno prava istina o hranljivoj vrednosti zamrznutog voća i povrća
Copyright Pixabay

Zdravo je jesti voće i povrće uvek, cele godine. Iako svako povrće ima svoju sezonu kada ga možete koristiti čim ga s pijace donesete kući, nema opravdanja da neko povrće i voće ne jedete i kad mu vreme nije a krcati su ga zamrzivači u prodavnicama, ali i kod kuće. Ukoliko ste malo skeptični da li se zamrznuti plodovi mogu uporediti sa svežim kada je reč o njihovoj hranljivoj vrednosti, te da li je zamrznuto povrće dobro kao i sveže, istraživanje kaže sledeće: DA, ako ne i bolje!

Prema istraživanju objavljenom u „Journal of Composition and Analysis of June 2017“, neko zamrznuto voće i povrće može zadržati hranljive sastojke bolje od svežeg koje držimo u frižideru na pet ili šest stepeni Celzijusa.

Dvogodišnje istraživanje proučavalo je skladištenje borovnica, jagoda, kukuruza, brokolija, karfiola, boranije, graška i spanaća, analizirajući njihove hranljive sastojke na dan kupovine, pet dana nakon skladištenja u frižideru i u zamrznutom stanju.

možda će vas i ovo zanimati

„Kada se razmatra rashlađena ostava u kojoj potrošači drže sveže proizvode pre konzumiranja, nalazi istraživanja ne podržavaju zajedničko uverenje potrošača da sveža hrana ima značajno veću hranjivu vrijednost od zamrznutog proizvoda“, zaključak je na nakon istraživanja koje su sprovodili naučnici sa Univerziteta Džordžija u partnerstvu sa „Frozen Food Fondation“.

– Naše istraživanje pokazuje da je zamrznuto voće i povrće nutritivno jednako, a u nekim slučajevima čak i bolje od sveže uskladištenog – izjavio je dr Ronald Peg u saopštenju. – Konkretno, bilo je više vitamina A u zamrznutom voću i povrću od odabranog sveže uskladištenog voća i povrća.

Unsplash

Kako zamrzavanje zadržava hranljive sastojke?

Tehnika koja se naziva „sveže zamrzavanje“ (povrće se zamrzava pre nego što se stavi u kutije, pa na kamion, raspakuje u prodavnici i onda ga kupci voze kući) „zaključava“ hranjive sastojke unutar voća i povrća. – Zamrznuto povrće obično je nutritivno ekvivalentno svežem povrću jer se obično zamrzava na licu mesta, odmah nakon berbe – objavila je dijetetičarka Emili Braten. – Ovakva „prerada“ može razgraditi neke hranjive sastojke, a druge učiniti bioraspoloživijim.

Postavlja se onda i pitanje da li dobijamo dovoljno hranjivih sastojaka da nadoknadimo ono što gubimo u procesu smrzavanja?

– Te promene su beznačajne za prosečnog potrošača – rekla je Braten. – Važno je povećati unos povrća, bez obzira na izvor.

Pixabay

A da li bi onda trebalo preći sa svežeg na zamrznuto?

Preskakanje lišća zelene salate i sočnih letnjih jagoda kako bismo se uputili do zamrzivača protivi se intuiciji – i ono to jeste! Trebalo bi da kupimo proizvode koje želimo da jedemo, šta god nam se učini najukusnijim i najzanimljivijim. – Svi su proizvodi izvrsni – rekla je u jednom intervjuu Rejčel Lustgarten, dijetetičarka registrovana u „Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian“.
– Vrsta koju odaberete može zavisiti od toga kako ćete je koristiti – na primer, u salati je poželjnije sveže, dok je zamrznuto povrće odlično za prženje, a zamrznuto voće prikladno je za smutije.

Jedna dodatna pogodnost za kupovinu zamrznutog: možete jesti ono što je van sezone tokom cele godine. Ne samo da ćete verovatno uštedeti novac kupujući zamrznute proizvode van sezone – umesto da plaćate previsoke cene za uvozno i verovatno ne tako sveže voće i povrće – zamrznuti proizvod će verovatno imati i bolji ukus.

Pixabay

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike