Samo tanjir pasulja nedeljno i reći ćete zbogom mnogim bolestima

11.01.2021

13:50 >> 13:44

0

Brojni su razlozi zašto ovo tipično zimsko jelo treba da se nađe na vašoj trpezi

Samo tanjir pasulja nedeljno i reći ćete zbogom mnogim bolestima
Copyright Profimedia

On je generacijama deo naše trpeze, a u pojedinim domovima često se nalazi kao glavno jelo porodičnog ručka. Kada pročitate koje sve benefite ima za vaš organizam, spremaćete ga barem jednom nedeljno.

Tako su naučnici na “Harvard School of Public Health” otkrili da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Naime, istraživanja su pokazala da žene koje konzumiraju pasulj najmanje jednom nedeljno imaju 24 odsto manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i rak debelog creva.

Osim što poseduje visoku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, pasulj sadrži i lecitin, kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Ova zdrava namirnica odličan je izvor proteina, ne sadrži zasićene masti ni holesterol, a odličan je izvor folne kiseline, B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Najnovije kanadsko istraživanje otkrilo je da mahunarke poput pasulja mogu vrlo povoljno uticati na zdravlje osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 ili su intolerantne na glukozu. Naučnici sa Univerziteta u Torontu tvrde da one mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i efikasno kontrolisati nivo šećera u krvi.

Profimedia

Istraživanje je sprovedeno na 120 ispitanika obolelih od dijabetesa tipa 2, a rezultati su pokazali da je konzumacija mahunarki izvrsno rešenje u niskoglikemijskoj dijeti i za snižavanje krvnog pritiska. Razgradnja pasulja sprečavala je prebrz rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka.

  • Ima visoku energetsku vrednost, ali i brojne povoljne učinke na zdravlje

  • Odličan je izvor proteina, a ne sadrži zasićene masti ni holesterol

  • Pomaže kod srčanih oboljenja, dijabetesa, određene vrste karcinoma…

Posebnim istraživanjem testirane su i različite vrste pasulja koje se mogu naći na tržištu. Istraživači s državnog Univerziteta američke savezne države Kolorado izmerili su količinu antioksidanta u svakom od njih, a rezultati su pokazali da je crvena, šarena i tamnoplava vrsta pasulja imala i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih sastojaka od belog i žutog.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike