Cezar salata
Recept postoji skoro ceo vek, a popularna je širom sveta
Redovna je na meniju svih restorana koji drže do sebe. Ljudi je smatraju zdravijom i manje kaloričnom zamenom za obrok, a zbog dresinga i parmezana, Cezar salata ima priličan broj kalorija. Pa, ako želite zdraviju varijantu, barem izbacite dresing. Znamo da parmezan ne možete.
Prvi put se zvanično pojavljuje u meniju restorana u Los Anđelesu 1946. godine. Smatra se da je Caesar Cardini, italijanski emirgant koji je vodio restorane u Meksiku i SAD izmislio Cezar salatu dvadesetak godina pre toga, mada su mnogi sebi pokušavali da pripišu zasluge za ovo jelo, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti.
Danas vam donosimo recept za Cezar salatu.
Potrebni sastojci:
- 100 g dimljene slanine
- 200 g belog pilećeg mesa
- 30 g parmezana
- 3 čena belog luka
- 2 parčeta tost hleba
- veća glavica zelene salate
- 2 čeri paradajza
- sok od 1 limuna
- pavlaka
- majonez
- maslinovo ulje
- biber
- so
- Način pripreme:Propržiti iseckanu slaninu bez dodavanja masnoće. Izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Na teflonu ispeći piletinu, pa iseći je dugačke trake. Hleb iseći na kocke. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Izvaditi i staviti na salvetu.
Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom (sa maslinovim uljem) preliti opranu i iscepkanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, krutone (prepečeni hleb), čeri paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga preliti umućenu pavlaku s majonezom.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari