Recept dana: Posne ledene kocke - jedan od omiljenih kolača, sa medenom i mekanom korom, idealan za Svetog Jovana

13.01.2023

06:57

0

Autor: Z.A.S.

Gosti će biti i više nego zadovoljni

Recept dana: Posne ledene kocke - jedan od omiljenih kolača, sa medenom i mekanom korom, idealan za Svetog Jovana
Copyright Freepik

Bliži se Sveti Jovan, slava koje proslavljaju mnoge porodice širom Srbije. Sveti Jovan, ove godine, pada u petak, što znači da trpeza treba da bude posna.

Uglavnom za svaki mrsni recept postoji i posna verzija, pa smo tako sigurni da na vašem stolu ničega neće manjkati.

Ako govorimo o tortama, izbor je zaista veliki. Od posne reform torte, pa preko raznih čokoladnih torti. Vi samo treba da se odlučite za neku od njih.

Slično je i sa sitnim kolačima. Posni sitni slavski kolači su nezaobilazni, a recepata ima i više nego dovoljno.

Ovoga puta vam dajemo recept za posne ledene kocke - jedan od najlepših kolača. Bićete oduševljeni već na prvi zalogaj, a gosti će biti i više nego zadovoljni.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za koru:

  • oko 350 g brašna 
  • 1 čaša šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 300 ml vode 
  • 300 ml ulja 
  • 5 kašika meda
Pixabay
 

Za sirup:

  • 200 ml vode 
  • 80 g šećera 

Za fil: 

  • 1,5 l biljnog mleka 
  • 10 kašika šećera 
  • 15 kašika gustina 
  • 370 g margarina 
Pixabay
 

Za glazuru: 

  • 200 g posne čokolade 
  • 4 kašike ulja 

Priprema:

Kako se pravi kora:

Brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pomešajte, pa sve lepo sjedinite i dodajte vodu, ulje i med. Pomešajte tako da se svi sastojci lepo sjedine, pa sipajte u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom i pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Pexels
 

Koru ostavite da se ohladi, a za to vreme spremite sirup. Šećer i vodu pomešajte, a nakon što proključa, ostavite da se ohladi nekoliko minuta i prelijte ohlađenu koru toplim sirupom.

Kako se priprema fil:

Dodajte u litar mleka šećer i ostavite da proključa, a zatim u preostalo mleko sipajte gustin i dobro promešajte, da ne ostanu grudvice, a zatim sipajte u provrelo mleko sa šećerom i kuvajte sve dok se ne zgusne, neprestano mešajući.

Smesu sklonite sa šporeta, pokrijte je providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Umutite margarin sobne temperature, pa ga postepeno dodajte u ohlađeni fil i sve sjedinite mikserom. Premažite preko kore.

Pixabay
 

Kako se priprema glazura:

Čokoladu istopite sa uljem, a zatim je sipajte preko fila. Stavite kolač u frižider da se stegne, a onda možete da ga ukrasite kakaom i da ga služite.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike