Recept dana: Posna reform torta biće jednako ukusna kao i kraljica svih domaćih torti ako zamenite jaja i mleko ovim sastojcima

25.11.2022

07:49

0

Autor: Z. A.

Iako treba da se suszdržavate od mrsne hrane, to ne znači da ne možete da jedete dobre torte

Recept dana: Posna reform torta biće jednako ukusna kao i kraljica svih domaćih torti ako zamenite jaja i mleko ovim sastojcima
Reforma torta - Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Uskoro, tačnije 28. novembra, počinje božićni post, pa sve slave koje padaju u decembru biće posne, a tada vam se smanjuje broj torti koje možete da pravite.

Iako ne bi valjalo da jedete određene sastojke, to ne znači da ne možete da uživate u slanim i slatkim đakonijama ako jaja zamenite medom, a obično mleko sojinim mlekom.

Danas ima mnogo recepta za posne kolače i torte koje se ni po čemu ne razlikuju od mrsnih - zapravo nikada nije bilo više posnih torti, a mi predlažemo da isprobate kakvog je ukusa najpopularnija srpska torta - reform torta ili reforma - samo u posnoj verziji.

Sigurni smo da ćete biti oduševljeni, toliko da ćete posnu tortu praviti i kad mrsite.

Vreme pripreme:

  • oko 60 minuta

Sastojci:


Za kore
  • 250 g oraha
  • 250 g šećera
  • 150 ml kisele vode
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g meda
  • 17,5 kašika brašna
  • 3 vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 ml ulja

Za fil

  • 350 g mlevenih oraha
  • 350 g šećera
  • 150 g posnog margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
  • 400 ml sojinog ili bademovog mleka

Za dekoraciju

  • 100 g oraha
  • čokolada za kuvanje

Priprema

1. Za koru pomešajte 250 g oraha, med, 250 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Dobro sjedinite sastojke i sipajte u pleh koji ste obložili pek-papirom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

2. Za fil pomešajte 350 g šećera s vodom, pa kratko kuvajte. Dodajte 350 g mlevenih oraha i tri štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kada se skuva, sklonite sa šporeta, pa kada se ohladi, dodajte mu umućeni margarin i sve dobro sjedinite mikserom.
Puding umutite sa hladnim sojinim mlekom i vanilin šećerom (2 kesice) i dodajte u fil, pa sjedinite mikserom.

3. Ređajte tortu na sledeći način: koru isecite na tri dela - horizontalnoi ili vertikalno, pa svaki bogato nafilujte, prekrijte drugom korom, pa filom i trećom korom, a onda premažite celu tortu. Ukrasite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom - po želji.
Ostavite da odstoji 48 sati pre služenja.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike