Da li ste znali ovo o belom luku? Nutricionistkinja otkriva šta znači pravilo od 10 minuta

22.10.2022

13:05

0

Autor: D. R.

Nutricionistkinja tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti ove namirnice

Da li ste znali ovo o belom luku? Nutricionistkinja otkriva šta znači pravilo od 10 minuta
Beli luk - Copyright Profimedia

Fantastična aroma i odličan ukus koji daje jelima, nisu jedine osobine koje volimo belog luka - on nam pruža i mnogo zdravstvenih prednosti.

Naime, beli luk sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti belog luka više od drugih.

Ako kuvate neko jelo sa belim lukom, morate da se pridržavate nekih pravila kako biste zadržali ukus i dobrobiti, pa evo zašto treba da pričekate 10 minuta između seckanja i upotrebe, piše "Mirror".

Pexels
 

Nutricionistkinja Mumal Asif objasnila je "pravilo od 10 minuta" koje morate da ispoštujete. Naime, ona tvrdi da kada se beli luk zagreje, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti ove namirnice. 

Međutim, jedna jednostavna promena tehnike kuvanja, može pomoći u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistkinja, beli lik bi trebalo da zgnječite, usitnite ili iseckate i da ga držite podalje od toplote oko 10 minuta. Za to  vreme stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tokom kuvanja. Nakon toga možete ga koristite za prženje ili pečenje koliko god želite. 

Beli luk se već vekovima koristi u kuvanju raznih vrsta jela, a zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Takođe ima moćna antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva.

Pixabay
 

Međutim, ono što ovu namirnicu čini toliko zdravom jeste koliko minerala i vitamina sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, beli luk sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezijuma, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

Beli luk može da poboljša zdravlje srca, rad mozga, probave i kože, uravnoteži nivo šećera u krvi i ojača imunitet.

Toliko je razloga da se beli luk nađe u vašoj svakodnevnoj ishrani.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike