Celer u stabljici i koren celera nisu ista biljka, evo kada i kako se koja koristi

28.09.2022

12:18

0

Autor: D. R.

I jedna i druga vrsta mogu se koristiti i kuvane i sirove, ali im je u oba slučaja tekstura vrlo različita

Celer u stabljici i koren celera  nisu ista biljka, evo kada i kako se koja koristi
profimedia-0010617458 - Copyright Profimedia

Celer je močvarna biljka koja se već decenijama uzgaja kao povrće, a danas su nam najpoznatija dva osnovna tipa ove biljke, celer u stabljici koji se zove celer rebraš ili bjelaš (Apium graveolens var. graveolens) i celer korenaš (Apium graveolens var. rapaceum), koji se još naziva i kvrgasti celer ili celer s korenom repe.

Iako su vrlo bliski rođaci, poljoprivrednici uzgajaju celer rebraš zbog jestivih listova i stabljike, a celer korenaš zbog njegovog korena.

Obe biljke imaju vrlo sličan ukus, a razlika je u tome što celer korenaš ima nešto intenzivniji ukus uz blago zemljanu notu.

Celer se u celom svetu jede kao povrće, ali je u Severnoj Americi opšteprisutan celer rebraš, dok se u Evropi celer korenaš koristi kao korenasto povrće.

Listovi obe biljke su jakog ukusa, zbog čega se ređe koriste. Obe vrste mogu se koristiti i kuvane i sirove, ali im je u oba slučaja tekstura vrlo različita.

Celer rebraš

Celer rebraš dolazi u labavo skupljenim stabljikama koje zajedno stvaraju glavicu. Ovo svetlozeleno povrće ima pun ukus i hrskavu teksturu pa se može se koristiti na mnogo načina, i sirovo i kuvano.

Profimedia
 

Ima visok udeo natrijuma i vode, što ga čini osvežavajućim i svestranim dodatkom supama, čorbana, temeljcima i salatama. Celer rebraš, luk i paprika smatraju se "svetim trojstvom" kreolske i kajunske kuhinje američke države Luisiane.

Celer korenaš

Celer korenaš je bledožut, kvrgav i gusto zbijen koren koji se, kao i većina korenastog povrća, koristi u varivima i sipama, a sirov se može rendati u salate. Supicama i čorbama se često dodaje i pire od korena celera kako bi se dobila kremasta tekstura i složeniji ukus.

Profimedia
 

Koren celera možete naseckati na kockice i ispeći u rerni kao zamenu za krompir.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike