Recept dana: Valdorf salata

16.10.2020

06:08 >> 06:21

0

Autor: Z. A.

Jednostavna, brza, ukusa puna

Recept dana: Valdorf salata
Copyright Profimedia

Originalna Valdorf salata (Waldorf Salad) nastala je krajem 19. veka u istoimenom hotelu u Njujorku. Ovu salatu od jabuke, celera, oraha i grožđa s prelivom od majoneza osmislio je Oskar Čirki, a po prvobitnoj recepturi u nju nisu išli orasi. Tradicionalno se služi na podlozi od zelene salate kao predjelo ili lagani obrok. Pošto je jako zdrava, veoma brzo osvojila je svet, a čim jelo poznate planetarno popularno, recept počinje da dobija i razne varijacije, tako da postoje i varijante sa piletinom ili ćuretinom, suvim voćem, a umesto majoneza dodaje se pavlaka ili neki drugi dresing ili preliv.

Mi vam danas predstavljmo Valdorf salatu s piletinom. Osvežava, zdrava je, a može zameniti ceo obrok.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Saher torta

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 1 koren celera
  • 1 šaka iseckanih oraha
  • 250 g pilećeg filea
  • 1/2 limuna
  • 200 g majoneza
  • so i biber

Priprema:

1. Celer očistite, operite i blanširajte, odnosno kuvajte ga najduže pet minuta. Blanširan celer ohladite i narendajte na krupnije rende.

2. Jabuku operite i izvadite joj semenke, narendajte je zajedno sa korom i dodajte celeru. Najbolje su nakisele jabuke poput sorte greni smit.

3. Pileće meso malo istucite tučkom, pa ga pecite na gril tiganju dok fino ne porumeni. Šnicle isecite na trake.

4. Povrće zalijte sokom od pola limuna, posolite i pobiberite, pa dodajte majonez, promešajte, stavite odozgo piletinu, pospite seckanim orasima i poslužite.

Bon appetit!

Savet plus: Ako želite dijetalniju varijantu, napravite salatu bez majoneza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike