Ostatke ovih šest namirnica često bacamo, a možemo ih iskoristiti u umacima i prilozima

11.10.2021

12:15

0

Mnogi će kupiti više hrane nego što im treba ili pripremiti veću količinu jela zbog čega će višak baciti u smeće

Ostatke ovih šest namirnica često bacamo, a možemo ih iskoristiti u umacima i prilozima
pexels-malcolm-garret-9840173 - Copyright Pexels

Bacanje hrane nije problem samo razvijenog sveta, a reč je o posledici lošeg upravljanja novcem u domaćinstvu. Umesto da kupujete previše hrane ili je nepravilno skladištite, organizujte se i iskoristite sve namirnice.

Ljudi najviše bacaju ovih šest namirnica, a od njih možete pripremiti jednostavna i jeftina jela i spasiti ih od propadanja, piše "Healthiguide".

1. Jabuke

Ako su jabuke u činiji s voćem počele da venu, ne treba ih bacati. Oljuštite ih, naseckate i skuvajte kako biste pripremili ukusan umak od jabuka. Dodajte malo cimeta, soka limuna i šećera ili meda pa kuvajte dok ne omekšaju. Potom ih ohladite i izblendajte.

Od njih možete pripremiti i maslac. Naseckanim jabukama dodajte limunov sok, javorov sirup i začine poput cimeta i klinčića i kuvajte oko dva sata na laganoj vatri uz često mešanje, a potom ohladite i izblendajte.

2. Hleb

Pre nego što bacite ostatke hleba, uzmite u obzir činjenicu da se od njih mogu napraviti izvrsni domaći krutoni koje ćete dodati salatama ili čorbama.

Pexels
 

Isecite hleb na kockice, dodajte malo maslinovog ulja i začinite ga solju, belim lukom i origanom. Rasprostrite kockice po papiru za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta te ih povremeno promešajte tokom pečenja.

3. Celer

Stabljike celera iskoristite za umake. Nasecite ih na tračice i poslužite uz humus, salsu ili puter od kikirikija a ne zaboravite ni na maslac od jabuke koji ste pripremili. Možete ga takođe naseckati na manje komadiće i zamrznuti kako biste ga iskoristili kasnije za čorbe ili jela od povrća.  

4. Pavlaka za kuvanje

Reč je o namirnici koju možete iskoristiti za pripremu slatkih i slanih jela. Umesto mleka iskoristite ga u kolačima i drugim poslasticama, ili ga dodajte u smutije i šejkove.

Možete ga dodati pahuljicama. Pripremite kajganu uz malo pavlake za kuvanje, ili ga dodajte u šoljicu vrućeg kakaoa. Odličan je izbor i za razne vrste koktela.

5. Pečena piletina

Ispekli ste celo pile za ručak i ostalo je viška? Nema problema. Pripremite složenac od brokolija ili burito. Seckanu piletinu dodajte lazanjama ili drugim jelima s testeninom, a ako je ubacite u zelenu salatu i poslužite uz umak i topla peciva sa susamom, dobili ste sjajnu večeru.

Pexels
 

Možete pripremiti pitu s piletinom ili je dodati na picu. Ako pak nemate volje da eksperimentišete u kuhinji, jednostavno nasecite piletinu i poslužite sa svežim povrćem, poput stabljike celera koju niste stigli pojesti.

6. Umak od paradajza

Ako ste umak kupili u konzervi ili stegli, velika je verovatnoća da ste višak koji je ostao od pripreme ručka ostavili negde u frižideru. Umesto da pokušavate da otkrijete koliko dugo tamo stoji, zamrznite ga.

Ostatke umaka prelijte u kalup za led ili u silikonski kalup i zamrznite. Zamrznute kockice spremite u kesice, a potom po potrebi koristite u drugim jelima koja pripremate. Odličan su dodatak umacima s testeninom ili varivima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike