Napitak od celera protiv svih zdravstvenih felera

05.02.2021

08:20 >> 08:28

0

Autor: Z. A.

Njegova jaka aroma krepi i razbuđuje

Napitak od celera protiv svih zdravstvenih felera
Copyright Pexels

Napitak od celera ima brojne blagodeti za organizam, a u poslednje vreme je postao veoma popularan, za šta je to između ostalih zaslužan i Novak Đoković.

Konzumiranjem soka od celera vršite detoksikaciju organizma, ali i činite dobro vašoj koži i kosi jer dugačak je spisak celerovih dobrobiti.

Ovo povrće poznato je još od davnina. Pronađeno je u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine pre nove ere. Korišćen je u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.

Celer je biljka koja sadrži brojne vitamine, ali i utiče na proces starenja. Takođe, celer sadrži i vitamin K, pa štiti zdravlje kostiju i srca.

Odličan izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i mnogih drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi koren, stabljika i list. Neizostavan je deo supa, potaža, salata, čorbi i variva, a sušeno seme celera upotrebljava se kao začin.

Takođe, celer se može konzumirati i u soku koji možete napraviti na sledeći način.

Pexels/ Anna-Tarazevich

Sastojci:

  • 2 stabljike celera
  • 1 zelena jabuka
  • šaka spanaća
  • 1 limeta
  • 1 pomorandža
  • komadić korena đumbira

Priprema

Iseckajte celer i jabuku, ubacite u blender, pa dodajte spanaća i oljušteni i isekani đumbir. Iscedite limun, limetu i pomorandžu, pa tej sok sipajte u blender i sve izmiksujte. Sipajte u čašu i uživajte.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike