Recept dana: Karpati torta sa šumskim voćem odmah vas vodi na planinu, u duboku hladovinu

08.07.2022

05:25

1

Autor: Z. A.

Pravi se brzo i vodi u treću dimanziju

Recept dana: Karpati torta sa šumskim voćem odmah vas vodi na planinu, u duboku hladovinu
Karpati torta - Copyright Instgram: mama__aleni

Karpati torta je čuveni talasasti desert sa voćem koji izgleda grandiozno baš kao planina po kojoj je dobio ime.


Neobične korice, vanila krem i voće po izboru - daju apsolutno jedan fantastičan kolač, a korica mu je vazdušasta i po ukusu veoma slična kapici od princes-krofne.

Možete koristiti voće po želji, sveže ili zamrznuto, ali s obzirom na to da u ovom letnjem periodu imamo više vrsta svežeg voća na izbor, pravi je trenutak za ovu poslasticu.

Kolač je zaista osvežavajuć, ukusan i izdašan - idealan je da počastite društvo.

Recept smo pronašli na Instagram nalogu  mama__aleni, koja pravi neverovatne poslastice i fantastično ih slika.

 

Sastojci:

Za testo:

  • 2 dl vode
  • 125 g maslaca ili margarina
  • 200 g brašna
  • 5 jaja
  • malo soli

Za krem

  • 3 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca ili margarina


Za crveni fil

  • 400 g šumskog voća  
  • 2 kašike šećera
  • vanilin šećer i kašika gustina
  • šumsko voće je jako kiselo, po želji dodajte još šećera


Za beli fil

  • 250 ml mlečne slatke pavlake za šlag


Priprema:

1. Vodu, maslac (margarin) i malo soli kuvajte dok ne provri. Dodajte 200 g brašna i promešajte ili mutite mikserom. Prebaciti u plastičnu posudu, muteći dodajte jedno po jedno jaje.

2. Pola testa rasporediti u kalup promjera 26 cm obložen pek-papirom.

3. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Isto ponovite sa drugom polovinom testa. Prilikom pečenja ne otvarajte rernu.

4. Za krem skuvajte pudinge sa šećerom u litri mleka. Pokrijte ga prozirnom folijom i ohladite. U ohlađen puding ummutiute maslac sobne temperature.

5. Fil od šumskog voća napravite na sledeći način: 400 g šumskog voća i šećer kuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri. Kašiku gustina (punu kašiku) razmutite u malo vode i dodajte u voće, kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i ohladite uz povremeno mešanje.

6. Složite tortu na sledeći način: na koru stavite krem od pudinga, fil od šumskog voća, pavlaku za šlag, pa koru, i to sev u kalupu za tortu. Tortu dobro ohladite, najbolje preko noći. Pre služenja tortu pospite šećerom u prahu.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike