SUS motori donose prevlast: Vlada invazija kineskih električnih automobila

04.01.2023

17:59

0

Autor: Z.A.S.

Čak 20 odsto svih proizvedenih automobila u avgustu 2022. godine je iz Kine

SUS motori donose prevlast: Vlada invazija kineskih električnih automobila
Električni automobil - Copyright Pixabay

Od svih automobila koji su u avgustu 2022. godine registrovaani, čak 20% je, prema podacima iz 27 zemalja Evropske unije, proizvedeno u Kini. Ove podatke prikupila je kompanija "Džejto dinamiks".

Kao proizvođači slede Južna Koreja (8%), Češka i Francuska (7%), Španija (6%), Ujedinjeno Kraljevstvo (5%), Italija (4%) i druge zemlje (14%).

Zato se već sada može govoriti o nastavku svojevrsne invazije kineskih električnih automobila na Evropu, međutim proizvođači iz zemlje čiji je simbol zmaj ne nameravaju da se zadrže samo na ovome.

Zahvaljujući ubrzanom odustajanju Evropljana od motora sa unutrašnjim sagorevanjem nameravaju i da u tom segmentu zauzmu poziciju od većeg značaja. Na to ukazuju najnovije inicijative kompanije Džili, koja nesmetano jača svoj prodor na Stari kontinent.

Sporazum sa Šveđanima

Nakon sticanja kontrole ili vlasničkog udela u proizvođačima automobila, kao što su Lotus, Mercedes-Benz i Volvo, proizvođač kojeg je osnovao preduzetnik Li Šufu potpisao je dva sporazuma: jedan sa švedskim proizvođačem da preuzme 100 odsto vlasništva nad zajedničkim preduzećem Aurobej (engl. Aurobay), a drugi da sa Renoom formira zajedničko preduzeće (50 : 50) za proizvodnju tradicionalnih pogonskih agregata, odnosno SUS motora.

Prvim sporazumom predviđeno je da kompanija iz Geteborga proda 33 odsto svog udela u Aurobeju kompaniji Džili holding, osnovanoj u julu prošle godine na osnovu prethodnog ugovora o upravljanju aktivnostima u sektoru motora sa unutrašnjim sagorevanjem dve kompanije..

Pixabay
 

Pre godinu dana Volvo je prodao 100 odsto svog ogranka Volvo Cars Powertrain Engineering Sweden tom novom preduzeću, uključujući i fabriku u švedskom gradu Šovde i njen tim za istraživanje i razvoj i fabriku u Kini.

Ovom prodajom, švedska kompanija je postala prvi proizvođač automobila koji je trajno odustao od tradicionalne tehnologije motora sa unutrašnjim sagorevanjem i time napravio dalji iskorak na svom putu ka transformaciji u potpuno električnog proizvođača automobila, što je planirano za 2030.

Pixabay
 

Vrednost transakcije nije saopštena, a dobijena sredstva Volvo će koristiti za razvoj strategije elektrifikacije, počevši od izgradnje nove linije za proizvodnju električnih motora takođe u Šovdeu. Šveđani su odlučili da sve svoje investicije koncentrišu na razvoj električnih pogonskih agregata, dok će se za nabavku motora za hibridne sisteme oslanjati samo na Aurobej, koji će u međuvremenu dobiti novu formu i identitet.

Profimedia
 

Ugovor sa Renoom

Transakcija sa švedskim proizvođačem povezana je sa drugim ugovorom potpisanim sa Renom. Konkretno, Džili Holding i ogranak Džili automobili potpisali su "neobavezujući okvirni sporazum o formiranju novog globalnog lidera u razvoju, proizvodnji i snabdevanju hibridnih i SUS motora".

Predviđeno je osnivanje zajedničkog preduzeća sa ravnopravnim udelom, a kroz prenos svih delatnosti tri kompanije u oblasti tradicionalnih tehnologija. Zahvaljujući pet istraživačkih i razvojnih centara, 17 fabrika na tri kontinenta, proizvodnom kapacitetu od preko pet miliona motora i menjača i 19.000 zaposlenih, nova kompanija će snabdevati Reno, Dačiju, Džili Auto, Volvo kars, Link&Co, Proton i takođe Nisan i Mitcubiši.

Pixabay
 

U budućnosti će ponuditi i svoja čista rešenja „brendovima automobila trećih strana“, sa ciljem da pokrije 80 odsto globalnog tržišta motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Konačno, zajedničko preduzeće će biti otvoreno za pristupanje drugih partnera i akcionara, prenosi Sat.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SAT

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike