Automobili su sve teži, a javne garaže ostale iste - pitanje je dana kada će da popuste

03.01.2023

10:37

0

Autor: Z. A.

Automobili su porasli i u visinu, i u širinu, i kada je reč o masi, a mesta za parkiranje izvedena su za manje dvaput lakše automobile

Automobili su sve teži, a javne garaže ostale iste - pitanje je dana kada će da popuste
Ilustracija - Copyright Pixabay/Tama66

Zbog električnih automobila, ali i SUV vozila opremljenih benzinskim i dizel motorima, ili hibridnim sistemima, današnji automobili imaju u proseku mnogo veću masu nego ranije.

U Velikoj Britaniji trenutno postoji oko 6.000 višespratnih parkinga. Većna je napravljena prema smernicama zasnovanim na prosečnoj masi putničkih automobila iz 70-ih godina 20. veka.

Udruženje „British Parking Association“ (BPA) upozorilo je na opasnost od urušavanja, posebno starijih višespratnih parkinga u toj zemlji.

Pexels
Garaža

Najpopularniji model automobila u Britaniji u to vreme bio je „Ford Cortina Mk3“ koji je ima masu od 960 kilograma. Danas je, na primer, „Tesla Model 3“ (1.819 kg) teži skoro dvostruko više.

Novi „Volkswagen Golf“ sa SUS motorom lako može da teži i 1.400 kilograma, piše Revijahak.

Osim toga, sve više ljudi odlučuje se za velike, teške SUV modele. Dakle, udruženje nije zabrinuto samo zbog ekspanzije električnih automobila.

Profimedia
Javna garaža

Građevinski inženjer Kris Vaples iz BPA pita se koliko dugoće ovakvo stanje biti održivo.

- Kada znate prosečnu težinu električnih automobila, počinjete da se pitate da li su postojeći standardi dovoljni. Još nismo imali incident, ali pretpostavljam da je samo pitanje vremena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike