"Dragačevska Sorbona" postoji čitava dva veka: Prvi učitelj u Kotraži bio je kaluđer Maksimilijan (FOTO)

26.05.2022

05:10

0

Istorija ove škole je dugačka i prepuna zanimljivih podataka, o čemu svedoči i monografija koju je izdala škola

"Dragačevska Sorbona" postoji čitava dva veka: Prvi učitelj u Kotraži bio je kaluđer Maksimilijan (FOTO)
1653469778lucani-dragacevska-sorbona-svestenik-fotorina2 - Copyright RINA

Škole na sesokom području svetionik su znanja i prozor u svet mnogim generacijama. Iako se mnoge zatvaraju jer postaju sve praznije, to nije slučaj sa Osnovnom školom u Kotraži pored Guče koju još nazivaju i "dragačevskom Sorbonom".

Ta obrazovna ustanova postoji čitava dva veka, a na stotine đaka iz tih klupa postali su uspešni poslovni ljudi.

RINA
 

- Istorija ove škole je dugačka i prepuna zanimljivih podataka, o čemu svedoči i monografija koju je izdala škola. Ova svojevrsna „dragačevska Sorbona” odškolovala je i naučila prvim brojevima i slovima na hiljada mladih Dragačevaca. Više puta u svojoj istoriji prekidala je rad, pred naletom Turaka i svetskih ratova, koji nisu obišli ni ovaj kraj. Zanimljivo je da je prvi učitelj bio kaluđer Maksimilijan, a škola je u svom veku najviše imala učenika posle rata - kažu da su odeljenja brojala od 180 do 200 đaka, a škola blizu hiljadu učenika koji su je pohađali u dve smene - rekao je za RINU direktor škole u Kotraži Milan Sarić.

RINA
 

Tragovi školstva u ovom kraju Dragačeva su veoma stari, a sama ideja da se 24. maj slavi kao Dan škole potvrđuju faktografski dokumenti koju su nađeni u Muzeju dinastije Obrenović, u arhivskoj građi Muzeja u Čačku.

- Ono što je zanimljivo, jeste da je škola u Kotraži postojala pre Hatišerifa iz 1833. godine, što znači da je ovaj deo Srbije bio tesno vezan sa Portom, pre nego što je Srbija dobila kneževinu. Utoliko je značajniji ovaj jubilej od dva veka postojanja, jer škola nije izgubila kontinuitet i nakon oslobađanja i dobijanja nezavisnosti Kneževine Srbije. Rad škole je u maksimalnoj mogućoj meri podržan od strane lokalne samouprave i to je ono sa čime se mi možemo pohvaliti. Ovaj jubilej je u velikoj meri pomogla i opština Lučani, ali i brojni bivši đaci, ugledni građani naše države, koji su prisutni i došli su da se jednostavno sete svojih nekih dana, zajedničkog druženja u školskim klupama i da nam uveličaju ovaj jubilej - istakao je Sarić.

On je izneo i planove za naredni period, i to pre svega razvijanje unutrašnje infrastrukture škole, kontinuitet u opremanju učeničkog prostora, kao i hvatanje koraka sa novim tendencijama u obrazovanju i novim tehnologijama.

RINA
 

Škola u Kotraži trenutno broji 100 đaka. Prema rečima direktora, zanimljivo je da su u dobroj meri prestale migracije stanovništva i odlazak u obližnje gradove. Ljudi polako, na neki način i ove mlađe generacije, ostaju na selu i bave se nekim svojim poslom, svojom zemljom, svojim imanjem, porodicom i decom.

- To nam daje nadu da će škola opstati i ubeđen sam da će ponovo zaživet. Zadovoljni smo rezultatima koje deca postižu. Deca su nam divna, radoznala. Pecaju svaku inovaciju, intenciju nastavnika, uklapaju se i daju dobru podršku jedni drugima - rekao je Sarić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike