Danka se iz Beograda vratila u rodnu Guču i započela jedinstven biznis (FOTO)

27.09.2021

19:07

0

Ona je odlučila da mirise i ukuse dragačevskog kraja spakuje u konzervu, ali na potpuno nov i neobičan način

Danka se iz Beograda vratila u rodnu Guču i započela jedinstven biznis (FOTO)
RINA

Prateći svetske trendove i aktuelnu epidemiološku situaciju, Danka Mudrinić rešila je da se iz Beograda vrati u rodnu Guču. Uz pomoć porodice ponovo je otvorila kafanu svojih roditelja koja je i najstarija u ovoj varošici, ali je zajedno sa prijateljima odlučila da pokrene i novi posao.

Ona je odlučila da mirise i ukuse dragačevskog kraja spakuje u konzervu, ali na potpuno nov i neobičan način.

- Tradicionalno pripreljeno bez konzervansa, aditiva, elmugatora i pojačivača ukusa naš proizvod se štiti iskučivo sterilizacijom na visokoj temperaturi. Dragačevci su odlično prihvatili našu konzerviranu hranu. Kroz šalu kažu da sada uvek imaju spremljen ručak i da smo tako spasili mnoge brakove - rekla jeDanka Mudrinić, povratnica iz prestonice.

RINA
 

Hrana se priprema na isti način kao u domaćim kuhinjama, a cilj je da svi proizvodi budu iz dragačevskog kraja. Meso kupuju od lokalnog mesara, a povrće od lokalnog meštana dragačevskog kraja.

RINA
 

Priprema je krajnje jednostavna i dovoljno je oko pet minuta da sve bude toplo i servirano, a osim pravih domaćih masnih specijaliteta u Dankinim konzervama mogu se naći veganska i posna jela.

- Ovo je hrana koju spremaju naše mame i bake, tako da se ovaj dragačevski kupus ništa ne razlikuje od onog koji bi probali na Saboru trubača u Guči ili bilo gde drugde. Za samo sevriranje konzerve potrebno je nekih pet minuta, stavi se u hladnu vodu i kada proključa ohladi se i spremna za konzumiranje i to jelo će biti kao da ste ga skuvali u šerpi - izjavila je Jovana Stojanović, tehnolog.

RINA
 

Ipak da bi se došlo do ovakvih rezultata bilo je potrebno vreme jer su ovi vredni i zanimljivi ljudi bili rešeni da kvalitet bude prioritet.

- Bilo je potrebno mnogo analiza i provera do toga koliko ga i kada treba kuvati na koliko stepeni. Imali smo problem, niko ovakav vid hrane ne sprema u Srbiji i regionu jer je sve prešlo u industrijsku proizvodnju i to je naša razlika. Svako naše pripremanje hrane kreće seckanjem luka, zapeče se povrće, ništa od aditiva ne koristimo - dodao je Predrag Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA