Malu Mo je obožavala cela Jugoslavija, popela se na vrh dok je njena zemlja umirala

08.06.2021

13:45 >> 13:56

0

Pre tri decenije počela je kratka strahovlada Monike Seleš svetskim tenisom

Malu Mo je obožavala cela Jugoslavija, popela se na vrh dok je njena zemlja umirala
Copyright Monika Seleš, Rolan Garos 1991 - Profimedia

Monika Seleš je bila ljubimica stare Jugoslavije i najdominantnija teniserka svoje ere, čija je karijera prekinuta i nepovratno uništena činom koji je neshvatljiv i neobjašnjiv već skoro tri decenije.

A pre tačno tri decenije se zvanično popela na vrh svetskog tenisa, kojim je vladala sve dok je 1993. poremećeni navijač nije ubo nožem u leđa tokom meča.

Ipak, kada je tog 8. juna 1991. odbranila titulu Rolan Garosa, bila je već prva teniserka sveta, i tada je sa 17 godina započela svoju “strahovladu”, osvojivši ukupno osam grend slem trofeja pre nego što je napunila 20 godina.

I nekako je simbolično da je svoj uspon na vrh svetskog tenisa i kada je dostigla vrhunac jugoslovenskog tenisa dostigla u trenutku kada je ta zemlja praktično bila na izdisaju…

Monika Seleš, jula 1990, MN Press

Pobednički pehar na Rolan Garosu podigla je 8. juna 1991. Nešto više od dve nedelje kasnije Slovenija je proglasila nezavisnost i počeo je prvi pravi vojni sukob na prostoru SFRJ.

Naravno, do tada su se u Hrvatskoj desili brojni incidenti, u maju je održan referendum o nezavisnosti, koji su Srbi bojkotovali i na kome je odlučeno da se proglasi nezavisnost. Parlament Hrvatske je to učinio takođe 25. juna.

Većina građana nekadašnje SFRJ bila je početkom tog juna prikovana za medije i iščekivala je šta će se dalje dešavati. Svi znamo šta se dešavalo posle i šta je usledilo, ali mimo svega toga “Mala Mo” je počela neprikosnovenu vladavinu svetskim tenisom.

Monika Seleš, MN Press

Ona je u januaru osvojila Australijan open, pobedivši Janu Novotnu u finalu. To je bio njen drugi grend slem u karijeri. Prvi je bio 1990. na Rolan Garosu, koji je osvojila sa 16 godina, postavši najmlađa pobednica u istoriji turnira.

U martu 1991. svrgla je do tada potpuno dominantnu Štefi Graf na vrhu WTA liste. Posle je odbranila titulu u Rolan Garosu pobedom nad Arančom Sančez Vikario u dva seta u finalu. Posle toga je propustila Vimbldon zbog povrede, ali se vratila za US Open, koji je osvojila pobedom nad Martinom Navratilovom.

To joj je bio treći grend slem u sezoni, a da nije propustila Vimbldon… Kako god, završila je godinu na prvom mestu, a onda je nastavila dominaciju i u 1992.

Odbranila je titule na grend slemovima i prvi put je igrala finale Vimbldona, gde je izgubila od Grafove. Od januara 1991. do februara 1993. Selešova je osvojila 22 titule i stigla je do 33 finala na 34 turnira na kojima je učestvovala.

Odnos pobeda i poraza u tom periodu bio joj je 159:12, a na grend slemovima 55:1.

Onda je usledio taj kobni april 1993. godine. Selešova je igrala u Hamburgu, kada je opsesivni obožavalac Grafove tokom meča nožem ubo u leđa. Rana fizički nije bila mnogo ozbiljna. Od fizičkih povreda oporavila se za samo nekoliko nedelja, ali se tenisu nije vratila duže od dve godine.

Monika Seleš, napad u Hamburgu 1993, Profimedia

U početku se nagađalo da je napad nacionalno motivisan jer je bila iz Jugoslavije i tada je nastupala pod zastavom SRJ, dok su besneli ratovi u Hrvatskoj i BiH. Ona je i ranije dobijala pretnje smrću zbog toga što dolazi iz Jugoslavije.

Ipak, nemačka policija utvrdila je da je napadač, Ginter Parhe, to uradio da bi pomogao Štefi Graf da se vrati na prvom mestu. Posle je utvrđeno da je mentalno poremećen. Grafova je posetila Moniku u bolnici.

Za vreme pauze u karijeri, Selešova, po nacionalnosti Mađarica, rešila je da uzme američko državljanstvo 1994. godine. Takođe simbolično, jer zemlja koja je izrodila se raspadala u krvavim ratovima koji su doneli velika stradanja i seobe naroda.

I ona je bila jedna od tih koja se izmestila. Makar mentalno, jer je Novi Sad i naselje Liman 3 napustila još sa 12 godina, prelaskom na Floridu, gde je počela ozbiljno da trenira.

Tenisu se vratila avgusta 1995, a svoj poslednji grend slem osvojila je 1996. u Australiji.

Sa SAD je osvojila olimpijsku bronzu 2000. godine, kao i tri Fed kupa.

Karijeru je završila 2003. godine.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike