Srbija čeka rivale u kvalifikacijama za SP: Sve što treba da znate o žrebu za Katar

07.12.2020

08:21 >> 09:10

0

Pročitajte kakva su pravila u Cirihu

Srbija čeka rivale u kvalifikacijama za SP: Sve što treba da znate o žrebu za Katar
Copyright Profimedia

Čekalo se strpljivo i dočekalo se. U ponedeljak u 18.00 će u Cirihu biti održan kvalifikacioni žreb za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Timovi će se od marta do novembra 2021. godine boriti za mesto na najvećoj svetskoj smotri. Pobednici će ići direktno, drugoplasirane očekuje baraž sa pobednicima grupa iz Lige nacija.

Kuglice će u Švajcarskoj izvlačiti Danijele De Rosi i Rafael van der Vart. Prvi je sa Italijom podigao pehar 2006. godine, drugi je ostao praznih šaka u finalu sa Španijom 2010. u Južnoj Africi. Videćemo hoće li doneti sreću Srbiji.

Pročitajte još: Poznato je u kom šeširu se nalazi Srbija u kvalifikacijama za SP u Kataru

Takmičenje u Kataru će se održati između 21. novembra i 18. decembra 2022. godine, Francuzi brane titulu.

Portal „24sedam“ vam predstavlja sve što treba da znate o današnjem žrebu.

ŠEŠIRI

Da krenemo od najbitnije stvari – od šešira. Selekcije su podeljene u šest šešira, po rangu koji su zauzimale 26. novembra ove godine. U pet se nalazi 10 timova, a u poslednjem pet ekipa.

Ovo su sastavi:

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka, Holandija

Drugi šešir: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija;

Treći šešir: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska;

Četvrti šešir: Slovenija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija, Luksemburg.

Peti šešir: Jermenija, Kipar, Farska ostrva, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora;

Šesti šešir: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino.

MN Press

PROCEDURA

Pravila su takva da se kreće od prvog šešira i nastavlja se do šestog, svaki od njih mora da bude ispražnjen pre nego što se pređe na naredni. Ekipe koje prve budu izvučene će biti raspoređene po grupama po redu od A do J. Primera radi, ako prvu izvuku Belgiju ona ide u grupu  A, druga ide u grupu B i tako redom.

Pošto šesti šešir ima samo pet timova, svaki od njih će biti izvučen u nekoj od grupa od F do J, u kojima se nalazi šest nacionalnih timova. Da iskoristimo već gore navedeni primer, Malta ne bi išla u grupu A sa Belgijom, već bi bila raspoređena u neku od grupa između F i J.

Pročitajte još: Srbija ostaje druga evropska liga: Rusija u spektakularnoj igri pregažena sa pet komada

POSEBNA PRAVILA ZA FINALISTE LIGE NACIJA

Doneta su i posebna pravila za četiri reprezentacije koje će igrati na finalnom turniru Lige nacija u oktobru 2021. godine. To su Italija, Španija, Belgija i Francuska. Pošto imaju obaveze na tom takmičenju, svaka od četiri spomenute selekcije će biti smeštena u jednu od pet grupa u kojima će se nalaziti pet reprezentacija, a to su grupe od A do E. Takođe, u istoj grupi ne mogu da budu dvoje učesnika finalnog turnira, što u startu znači da će Španija, Belgija, Italija i Francuska izbeći međusobne okršaje u grupnoj fazi kvalifikacija za SP.

ZABRANJENI PAROVI

Izvršni komitet UEFA je pre žreba doneo odluku o zabranama potencijalnih duela. Na vreme je saopšteno koje reprezentacije ne mogu da budu u istoj grupi.

To su: Gibraltar i Španija, tim nepriznate države Kosovo i Srbija, tim nepriznate države Kosovo i Bosna i Hercegovina, tim nepriznate države Kosovo i Rusija, Ukrajina i Rusija.

Ukoliko se dogodi situacija po kojoj bi jedan od navedenih timova trebalo da bude u grupi sa drugim, izvučeni tim će se premestiti u prvu narednu grupu u kojoj je dozvoljeno da igra, po abecednom redu.

Pročitajte još: Italija i Belgija poslednji učesnici završnog turnira Lige nacija, Češka i Vels idu u elitno društvo

ZIMSKI USLOVI

Pošto će se mečevi igrati od marta do novembra, UEFA je odlučila da obrati pažnju i na zemlje u kojima bi mogli da postoje teški uslovi za igru, posebno one zemlje u kojima je temperatura u velikom minusu. Kako bi smanjili rizik od odlaganja takvih mečeva doneta je odluka da u istoj grupi mogu da budu maksimalno dve takve države.

Izdvojili su 10 zemalja: Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija, Ukrajina.

Ako bi, kojim slučajem, treći tim trebalo da zapadne u tu grupu, onda se ta ekipa pomera u prvu narednu, po abecednom redu. Ustanovili su da je najveći rizik na Islandu i Farskim Ostrvima, tako da ove dve države sigurno neće biti u istoj grupi.

Profimedia/Mikhail Japaridze/TASS

PREVELIKA RAZDALJINA

UEFA je vodila računa i o kilometraži koju bi timovi mogli da pređu u kvalifikacionim mečevima. Pa je tako razmatrano i odlučeno da može da postoji maksimum jedan par iz tabele koju su objavili. Važi isto pravilo kao i za prethodni slučaj, ako bi se izvukao treći tim, ta ekipa bi bila prebačena u prvu sledeću grupu, po abecednom redu.

Na jednoj strani tabele se nalaze države iz kojih bi se putovalo, dok se na drugoj nalazi država u koju bi se putovalo.

Tabela A: Iz Andore, Engleske, Pariza, Farskih Ostrva, Gibraltara, Islanda, Malte, Severne Irske, Portugalije, Republike Irske, Škotske, Španije, Velsa do Kazahstana.

Da dodatno pojasnimo primerom, u jednoj grupi mogu da se nađu Engleska i Kazahstan, ali u tu grupu ne bi mogao da dođe neki od ostalih timova iz ove tabele A. Dakle, ne bi mogla da im se pridruži Malta recimo.

Tabela B: Iz Islanda, Gibraltara, Portugalije do Azerbejdžana.

Tabela C: Iz Jermenije, Kipra, Gruzije i Izraela do Islanda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike