24sedam predstavlja: Fudbalski timovi na koje su bačene kletve (foto)

16.10.2020

17:57 >> 19:41

0

Autor: Milan Nastić

Ovo je priča o vračevima, romskom prokletstvu, razbijenoj harfi...

24sedam predstavlja: Fudbalski timovi na koje su bačene kletve (foto)
Copyright Profimedia/Pixabay

Neke stvari jednostavno ne mogu da se objasne. Kako je u životu, tako je i u sportu. Mešaju se sreća i tuga, ali nekada je najlakše sve objasniti natprirodnim pojavama i kletvama.

Jasno je da je teško poverovati da su ovi klubovi ili reprezentacije baš proklete, ali je jasno da ima legendi kojima je lako oprevdati određene rezultate ili pak manjak istih. Lista je duga i možemo da krenemo od Benfike koja 58 godina nije podigla nijedan trofej u Evropi, pa do toga da Leverkuzen nije uspeo da osvojio Bundesligu…

BENFIKA

Profimedia.rs

Ta kletva je jedna od najvećih u istoriji fudbala. Ona datira još iz 1962. godine kada ih je prokleo mađarski trener Bela Gutman koji je dva puta osvojio sa klubom iz Lisabona Kup šampiona. Naime, on je u leto te godine otišao na sastanak sa čelnicima Benfike da razgovara oko povećanja plate, koja je odbijena i od tada kreće njihov sunovrat što se tiče evropskih takmičenja. Igrali su čak sedam finala i nijednom nisu pobedili.

Gutman je tada napustio klub, otišao u Servet, a pre nego što je odlazio, rekao im je da Benfika neće 100 godina osvojiti nijednu titulu u evropskim takmičenjima, što se polako obistinjuje. Portugalska ekipa već 58 godina nije stigla ni do jednog trofeja u Evropi.

REPREZENTACIJA AUSTRALIJE

Profimedia.rs

Popularni “Kenguri” imaju kletvu koja datira još od 1970. godine. Naime, australijska selekcija je igrala kao gost Mozambiku za plasman na Svetsko prvenstvo. To ništa nije neubičajno, ali jeste interesantno da su tražili pomoć vrača kako bi stigli do pobede. On im je izašao u susret, pokopao je neke kosti blizu stadiona, a taj meč “kenguri” su dobili, ali nisu platili vraču 1000 dolara kako je bilo dogovoreno i on ih je prokleo. Od tada kreće agonija selekcije Australije. Odmah sledeću utakicu su izgubili od Izraela, i nisu se plasirali na Mundijal.

Australija je nastupala na sledećem SP u Nemačkoj 1974. godina, ali nisu postigli gol na celom šampionatu.

Narednih tri decenije nisu uspeli da izbore plasman na najveću fudbalsku smotru na svetu, odnosno preskočili su sedam svetskih prvenstva. Na fudbalsku mapu su se vratili 2006. godine u Nemačkoj.

MANČESTER JUNAJTED

Profimedia

Jedan od najpopularnijih klubova na svetu ima kletvu broja SEDAM na dresu i to poslednjih deset godina. Taj broj je zaštitini znak “crvenih đavola”, koji su nosili mnogi velikani ovog kluba od Džimija Dilejnija, Džona Berija, Džordža Besta, Brajana Robsona, Erika Kantone, Dejvida Bekama, a poslednji koji je imao sreće sa brojem sedam na dresu je bio Portugalac Ronaldo.

Zanimljivo da, posle njegovog odlaska od pre 11 godina, igrači koji su nosili taj broj nisu imali previše uspeha. Naime, postigli su samo 14 golova. Majkl Oven je dao pet, Antonio Valensija jedan, po tri Anhel de Marija i Aleksis Sančez, dok je Mamfis Depaj uknjižio samo dva pogotka.

BAJER LEVERKUZEN

Profimedia/AFP PHOTO ADRIAN DENNIS

Klub iz Nemačke dobio je naziv “NEVERKUZEN”, a razlog je jednostavan, nikad nisu osvojili titulu u Bundesligi. Klub datira još od 1906. godine, ali fudbaleri “farmaceuta” nikad u svojoj dugoj istoriji nisu obradovali svoje navijače peharom najboljeg u Nemačkoj.

Četiri puta su bili vicešampioni u razdoblju od 1997. do 2002. A, uprave te godine su u prvenstvu ispustili pet bodova u samoj završnici Bundeslige, izgubili u finalu Lige šampiona, i isto im se dogodilo u nemačkom kupu, zbog čega su dobili naziv – Neverkuzen.

BIRMINGEM

Profimedia

Za razliku od Leverkuzena, kome niko nije bacio čini, to se ne može reći za Birmingem. Na njih su kletvu bacili lokalni romi, zato što su na mestu gde su oni živeli 1906. godine plavo-beli izgradili stadion “Sent Endrjus” i to proklestvo traje punih 114 godine.

A za taj period osvojili su samo Liga kup i to 2011. godine. Takođe, ne mogu da se pohvale da su nešto igrali u Premijer ligi, već su veći deo nastupali u Čempionšipu.

HIBERNIJAN

Profimedia/Photo Craig Doyle / ProSportsImages / DPPI

Kako to da je Hibernijan, koji postoji 114 godina, samo jednom osvojio Kup Škotske? Legenda kaže da je sve počelo 1950. godine kada je pri renoviranju stadiona uklonjena Irska harfa i od tada sve kreće sve loše po klub.

Hibernijan je do tog trofeja došao 2016. godine kad su u finalu pobedili Rendžers rezultatom 3:2.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike