Nekad se fudbal igrao na Uskrs: Tucanje jajima umesto podbacivanja novčića

24.04.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Prvenstvena utakmica između beogradske Slavije i splitskog Hajduka počela u duhu praznika

Nekad se fudbal igrao na Uskrs: Tucanje jajima umesto podbacivanja novčića
politika - Copyright Printscreen/Politika

Poslednje nedelje u aprilu ove godine proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik Uksrs.

Dan predodređen za okupljanja porodica, za uživanje u tom prazničnom duhu... Dan u kom nema mesta ni za šta drugo do proslavljanja uksrsnuća Isusa Hrista. Ni za šta. Pa ni za sportska događanja u Srbiji.

Ali nije uvek bilo tako. Sećaju se oni stariji i oni mnogo stariji kako su nedeljna, praznična popodneva provodili na tribinama gledajući utakmice.

Nije bilo neuobičajeno, nije bilo ni "bogohulno" igrati se lopte na Uskrs. U ta neka vremena.

Igralo se fudbala i fudbala, a prebiranjem po istoriji i "kopanjem" po arhivi došli smo do jedne od zanimljivijih priča o fudbalskom Uskrsu.

Mesto zbivanja je Beograd. Godina je 1938. Bio je baš 24. april kao i ove godine, a nad Evropom i svetom se polako nadvijao oblak koji će zacrneti sve i doneti drugi svetski rat.

Domaće Jedinstvo dočekalo je splitski Hajduk. Duel sprskog i hrvatskog tima. Na pravoslavni Uskrs. Kapiten beogradskog tima je Branislav Sekulić, kapiten splitskog Jozo Matošić. Na centru Franjo Bažant iz Zagreba.

U listu "Vreme" koji je tada izlazio ostalo je zapisano:

- Kada je sudija gospodin Bažant izašao na sredinu igrališta i dunuo nekoliko puta u pištaljku pozivajući kapitene da biraju strane, došli su Jozo Matošić i Bane Sekulić. Svaki od njih držao je u ruci po jedno uskršnje jaje. Bane  je imao crveno, a Joza šareno - stoji u pomenutom članku uz zanimljiv odgovor kapitena Hajduka na pitanje sudije "kruna ili glava?":

- Mi ćemo, po srpskom običaju, tucajući jaja rešiti izbor strana, pošto je danas pravoslavni Uskrs, a mi smo gosti - navedene su Matošićeve reči.

Jedan od izveštača na utakmici je kako je svojevremno pisala "Politika" bio i Borivoje Kesić, fudbaler beogradske Jugoslavije, koji je objasnio da se sudija složio sa tim, ali i da pobednika u tucanju jajima nije bilo, pa je sve ipak odlučeno bacanjem dinara.

Utakmica je, neka i to ostane zabeleženo, završena baš kao i tucanje jajima - nerešeno. Istorija je zapisala rezultat 2:2. U istoriji je ostalo i vreme kada se na Uksrs "terala lopta".

Danas su neka druga vremena. Mnogo toga je drugačije, ali je duh uskršnjeg praznika i dalje tu.

Redakcija portala 24sedam želi vam da ga provedete u zdravlju i veselju sa ljudima koje volite. 

Hristos vaskrse!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike