Pročitao bi šest novina svakog jutra od korica do korica! Predsednik koji je čitao brže od svih

24.11.2022

14:06

0

Autor: A.G.

Podsticao je mnoge u svom kabinetu da pohađaju kurseve brzog čitanja

Pročitao bi šest novina svakog jutra od korica do korica! Predsednik koji je čitao brže od svih
Knjiga - Copyright Profimedia

Strastveni čitalac, 35. predsednik Amerike Džon Kenedi mogao je da pročita oko 2.500 reči u minutu, što je mnogo, mnogo više od proseka.

Navodno bi čitao šest novina svakog jutra za doručkom i to od korice do korice.

Ovu veštinu sigurno nije stekao za tren oka, jer je za brzo čitanje potrebno ozbiljno vreme, vežba i posvećenost.

Najmlađi predsednik Amerike je bio snažan zagovornik brzog čitanja nakon što je pohađao kurs brzog čitanja sa svojim bratom Bobijem Kenedijem. Pohađao je kurs u Baltimoru 1954. godine. Priča se da je čitao 1200 reči u minutu nakon što je prošao kurs.

Profimedia
Džon Kenedi

Podsticao je mnoge u svom kabinetu da pohađaju slične kurseve i učinio da brzo čitanje postane popularno širom SAD 1960-ih.

Odlomak iz knjige „Kamelot u zoru“ pod nazivom „Brzi čitač“ opisuje njegovu sposobnost brzog čitanja:

JFK je razvio fenomenalnu sposobnost brzog čitanja materijala. Nekoliko nedelja u proleće 1954. Džek i Bobi su putovali u Baltimor da pohađaju čas brzog čitanja na večernjem koledžu Univerziteta Džon Hopkins. Profesor Elton I. Mirs je držao čas pod nazivom „Kako čitati bolje i brže.“ Održavao se utorkom uveče, a braća su morala da se voze više od sat vremena u oba smera da bi prisustvovala časovima.“

Profimedia
Džon Kenedi

Ako niste ranije, sada ste se sigurno zapitali koliko stranica možete da pročitate za sat vremena ili koliko vam je vremena potrebno da pročitate 100 stranica?

Po statistikama, jedna stranica sadrži otprilike 300 reči. Uzimajući u obzir da prosečan čitalac može da prođe oko 300 reči u minutu, kratak odgovor je očigledno da se za 1 minut može pročitati jedna stranica.

Dok će spor čitač proći samo 30 stranica na sat, prosečna osoba može pročitati oko 40 stranica na sat

Statistike pokazuju da brzi čitaoci mogu da prođu čak 50 ili 60 stranica za jedan sat. Opet, statistika odražava generalizovani prosek, ali rezultati se mogu značajno razlikovati od osobe do osobe i takođe mogu zavisiti od materijala koji se lista.

Svrha čitanja je važan faktor koji u velikoj meri utiče na brzinu čitanja. Čitanje iz zadovoljstva i čitanje za učenje su dve potpuno različite stvari i naš mozak funkcioniše drugačije u svakom scenariju.

Dok listanje zabavne knjige može da se obavlja brzinom od 50-60 stranica na sat, prelistavajući akademski udžbenik u kojem čitalac stalno treba da se vraća i pregleda određene pasuse nekoliko puta da bi razumeo sadržaj čini da se brzina čitanja smanji na 15-20 stranica na sat ili čak i manje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike