Misterija ubistva Džona Kenedija: Skidanje oznake tajnosti sa arhiva odloženo, ali postoji dobar razlog za to

24.10.2021

13:35

0

Autor: 24sedam

Mnogi zaključci izveštaja su bili kontroverzni

Misterija ubistva Džona Kenedija: Skidanje oznake tajnosti sa arhiva odloženo, ali postoji dobar razlog za to
Copyright Profimedia

Uklanjanje oznake tajnosti s tajnih arhiva o atentatu na bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. u Dalasu odložiće se za godinu dana, potvrdio je američki predsednik Džo Bajden.

- Agencije su predložile da se odloži uklanjanje oznake tajnosti s poverljivih podataka u arhivima, a ja vas uveravam da će se to ostvariti do 15. decembra 2022, skoro 60 godina nakon atentata - stoji u Bajdenovom saopštenju.

Godine 2017, za vreme mandata predsednika Donalda Tramp, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država triput je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosijea. 

Bela kuća je pojasnila da arhivari zaostaju u svojim istraživanjima zbog pandemije kovida 19 i da im je treba još vremena za posao.

Džon Kenedi/Profimedia
 

Odlaganje je potrebno "da bi se sprečio bilo kakav napad na vojnu bezbednost, na obaveštajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje spoljnih odnosa", rekao je Bajden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one "važnije od opšteg interesa ukidanja oznake tajnosti s dosijea odmah".

Komisija koje se bavila atentatom na Kenedija, 1964. je zaključila da je Li Harvi Osvald, bivši marinac koji je živeo u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsednika i da je delovao sam. 

Međutim, odmah nakon objave zaključci izveštaja izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritikovan je rad komisije. 

Kongresna komisija kasnije je zaključila da je "ubistvo verovatno posledica zavere".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike