Zvuči neverovatno, ali ovaj japanski voz nigde ne žuri i kreće se jedva 10 kilometara na sat

10.01.2023

13:08

0

Autor: 24sedam

Tematski vozovi su sve češći u zemlji izlazećeg sunca

Zvuči neverovatno, ali ovaj japanski voz nigde ne žuri i kreće se jedva 10 kilometara na sat
Veseli voz u Japanu - Copyright Profimedia

Japanci su opsednuti brzim vozovima, bar smo tako mislili do sada, ali su u poslednje vreme podjednako zadivljeni i onima koji nisu tako brzi.

Poznato je da se na tokijskoj stanici Šindžuku, najprometnijoj na svetu, zvaničnici izvinjavaju u pisanoj formi, a kondukteri padaju na kolena u znak izvinjenja ako voz zakasni ili ne daj Bože porani. Vozači bivaju kažnjeni zbog zaostajanja u rasporedu.

Međutim, ne i kada je Resort Shirakami voz u pitanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @226yanni

Poznat kao „Veseli voz“ više je odredište nego prevozno sredstvo i kreće se tek 10 km/h. Njime se vozite isključivo radi doživljaja, uživanja u pejzažu koje je pojačano brojnim sadržajima koja ovaj voz nudi. Doživljaj za pamćenje upotpunjuje lokalna muzika, ali i delikatesi poput sakea, lokalnog soka od jabuke Hirosaki i čipsa od batata.

Voz ima i naratora koji vas vodi kroz vožnju i zaustavlja se na 15 minuta kako bi putnici mogli da se prošetaju i udahnu morski vazduh.

Japanski vozovi za razgledanje znamenitosti su više od jednostavnih vozova, oni pridaju veliki značaj regionalnoj revitalizaciji i kreirani su sa ciljem da se ljudima omogući da iskuse posebne karakteristike svakog regiona i gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @226yanni

Ljudi žude da polako putuju Japanom. Život se kreće prebrzo i putovanje vozom bi trebalo da pomogne da se uhvati posebno mesto u vremenu, kaže menadžer voza JR-East Naoki Ootomo.

Kada se iskrcaju na kraju putovanja, putnici dobijaju sertifikat u znak sećanja na završetak puta koji je nagrađivao sva čula.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike