Pozajmili ideju od Elona Maska, oplemenili je i dobili prevoz budućnosti - Voz koji razvija brzinu od 1.000 kilometara na čas

22.10.2022

14:02

0

Autor: 24sedam

Brži od putničkog aviona

Pozajmili ideju od Elona Maska, oplemenili je i dobili prevoz budućnosti - Voz koji razvija brzinu od 1.000 kilometara na čas
profimedia-0412219551 - Copyright Profimedia

Kina tvrdi da je postala prva zemlja u svetu koja je uspešno sprovela testove na magnetski levitiranom vozu unutar vakuumske cevi - ili skraćeno "vactrain" - prema izvestajima  China Daily.

Istraživači su testirali voz duž 2 kilometra duge pruge u pokrajini Šanksi u severnom delu Kine. Tokom testa, prema izveštajima, postigao je brzinu do 128 kilometara na čas unutar "niskovakuumske cevi".

Profimedia
 

Tim je tek na početku, a krajni cilj je na izgraditi testnu stazu u punoj veličini od 60 km i omogućiti vozovima da postignu brzine do 1.000 kilometara.

Test bi mogao postaviti temelje za potpuno novu vrstu brzih vozova, poput "Hyperloopa", dizajna koji je popularizovao Elon Mask pre otprilike deset godina.

Prema istraživačima koji stoje iza testa, to je prva uspešna demonstracija maglev voza te vrste koji putuje unutar cevi niskog vakuuma.

Profimedia
 

Japan je ove nedelje oborio svoj brzinski rekord tako što je njihov brzi voz maglev vožen brzinom od 600 kilometara na sat.

Možda je najpoznatiji koncept voza temeljen na vakuumskim cevima "Hyperloop" Elona Maska, koji je taj koncept prvi put predložio još 2012.

Naime, ranije ove godine, Mask je tvrdio da će "The Boring Company" konačno pokušati da izgradi podzemni Hyperloop "u nadolazećim godinama", ali s obzirom na napredak Kine, milijarder je očito poražen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike