Ne radite ovo u japanskom vozu! Saveti za razumevanje pravila bontona

03.11.2022

09:06

0

Autor: 24sedam

Vreme provedeno u prevozu Japanci najčešće koriste za razmišljanje, spavanje, čitanje

Ne radite ovo u japanskom vozu! Saveti za razumevanje pravila bontona
Copyright Profimedia

Milioni ljudi svakodnevno koriste japanski sistem vozova. Iako vam to može zvučiti zastrašujuće, pravila bontona su tu da pomognu da vaše putovanje bude prijatno.

Japanci su veoma tihi i rezervisani po prirodi. Kada su u vozu pokušavaju da poštuju tuđi mir, ali zauzvrat očekuju da i drugi čine isto.

Ako uporedimo njihove manire sa prihvaćenim pravilima ponašanja zapadnog sveta, postoje bitne razlike.

Profimedia
 

U Japanu je sasvim uobičajeno na sav glas srkati supu, jer se to smatra komplimentom kuvaru. U Japanu nikako ne ostavljajte napojnicu jer se to smatra vrlo nepristojnim činom, posebno ako počnete da insistirate na tome, jer je Japanac neće prihvatiti, a moglo bi izazvati priličnu neprijatnost.

Čini se da postoji čitav niz nepisanih pravila kojih se skoro svi u društvu pridržavaju kada je u pitanju. Zato je vrlo korisno znati šta se od vas očekuje u ovoj zemlji, posebno pre nego što uđete u svoju prvu vožnju vozom.

Tako, bez obzira na to da li se vozite užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vozovima nećete videti ljude kako pričaju mobilnim telefonom, pogotovo ne glasno.

Profimedia
 

Ako vam zazvoni telefon u japanskom vozu, to je jednako nepristojno kao da ne ugasite zvuk u pozorištu. Japanska kultura itekako brine o tome da jedni drugima ne ulaze u lični prostor. Tri glavna razloga zbog kojih treba utišati mobilne jesu: privatnost, bonton i javni red.

Japanci privatnost shvataju veoma, reklo bi se ozbiljnije od većine drugih naroda, pa se tako slušanje tuđih razgovora na javnom mestu tretira kao zadiranje u tuđu intimu. Vreme koje provode na putovanjima javnim prevozom Japanci najčešće koriste za razmišljanje, spavanje, čitanje ili razmišljanje.

Profimedia
 

Kako većina radi stresne poslove, tihi trenuci provedeni u prevozu za njih su zaista dragoceni.

Japanske železnice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave mobilnih telefona i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića osim vode. Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumeva se i da ćete izbegavati jela intenzivnih mirisa. Takođe, zabranjeno je i ostavljati smeće za sobom, čega se većina nararvno svi pridržavaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike