Od toaleta sa pametnim staklima do uličnih automata u kojima možete kupiti jela kao iz restorana: Neverovatni izumi koji čine život lakšim

23.11.2022

10:34

0

Japanci su prvaci u osmišljavanju sitnica koje olakšavaju život

Od toaleta sa pametnim staklima do uličnih automata u kojima možete kupiti jela kao iz restorana: Neverovatni izumi koji čine život lakšim
Providni toalet u Japanu - Copyright Profimedia

Kombinacija napredne tehnologije, osjećaja za detalje, kao i poštovanja bontona Japancima itekako uljepšava rutinu putovanja vlakom, odlaska u šoping ili pak potragu za kakvom brzom, ali zdravom hranom. 

Prozirni toaleti

Japanski toaleti su toliko napredni da posetiocima nude niz specijalnih efekata – od grejanja daske do opuštajuće muzike. Neki uz toaletni papir imaju i minijaturnu verziju kako biste mogli očistiti i ekran svog mobilnog telefona.

Kad je reč o toaletima, jedan od kurioziteta na koji biste mogli naići na ulicama i parkovima Japana su WC-i od šarenog, pametnog stakla koji su providni kada su slobodni, a staklo se automatski zamagljuje kada su zauzeti, odnosno zaključani iznutra. Razlog tome je da u prolazu možete proveriti čistoću toaleta.

Blagotvorne kupke

I dok su neke stvari u Japanu automatizovane do najsitnijeg detalja, druge ne traže naprednu tehnologiju. Jedna od njih stara je preko 300 godina, a radi se o vrsti kupke koja koristi vruće izvore vode ispod peska na plaži za lepotu i zdravlje.

Profimedia
Onsen

Japan je dom i mnogim prirodnim izvorima tople vode, a tradicija uživanja u toplim kupkama ide u nedogled. Ritual kupanja bez kupaćeg kostima u vrućoj zajedničkoj kupki nije za sramežljive, ali kada se jednom ohrabrite, onsen kupke bi vam se mogle veoma svideti.

Superbrzi voz

Tokaido Shinkansen jedna je od najpoznatijih železničkih linija na svetu. Prvi superbrzi voz njom je prošao još 1964. godine, a zbog tačnosti i brzine japanski vozovi poznati su širom sveta. Zanimljivo je da su njihovi vozovi povezani sa senzorima za zemljotrese. Ako se primeti jača seizmička aktivnost, sastav automatski isključuje struju i uključuje kočnice u slučaju opasnosti, zbog čega se voz zaustavlja.

Profimedia
Voz

Osim toga, japanske železnice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave telefona i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića - osim vode. Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumeva se i da ćete izbegavati jela intenzivnih mirisa. Na dužim relacijama nećete ostati gladni, lepo zapakovana i primamljiva hrana nije skupa.

Printscreen/YouTube
Voz

Neki vozovi imaju i posebne vagone samo za žene, a zanimljivo je i kako Japanci uredno čekaju u redovima na ulazak u voz zahvaljujući linijama koje jasno ukazuju gde treba stajati.

Ručak iz automata 

U Japanu nema čega nema u uličnim automatima. Osim vode, kafe, sokova, grickalica i slatkiša, pritiskom na dugme možete dobiti čak i vruća jela poput prženih krompirića, dim suma, rezanaca ili tople supe.

Automate s hranom pronaći ćete najčešće na železničkim i autobusnim stanicama. Takođe, tu su i automati sa samo jednom vrstom namirnica, kao što su banane. Na popisu namirnica i predmeta koje nismo navikli da vidimo u automatima su i sveže pečene kokice, cveće, kišobrani – ili predmeti iznenađenja koji su većinom nepotrebne sitnice, ali ako vam se posreći možete dobiti i nešto vredno.

Kolica na dohvat ruke 

Japanci su prvaci u osmišljavanju sitnica koje olakšavaju život. Među njima su i dečja kolica koja možete iznajmiti na aerodromima kako ne bi morala da hodaju na putu od terminala do terminala. Praktična su i za spavanje ili kada treba nahraniti dete. Dečja kolica koja možete pozajmiti često ćete pronaći i u supermarketima, pa čak i nekim zabavnim parkovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike