Nauka je potvrdila: Ljudskom telu je potrebno bar 10 dana na moru

18.06.2022

15:30

0

Zvuk koji proizvode talasi smanjuje nivo hormona stresa, i doprinosi smirenosti

Nauka je potvrdila: Ljudskom telu je potrebno bar 10 dana na moru
greece-g14b05f3f8_1920 - Copyright Pixabay

Naučnci su potvrdili da nas more čini opuštenijima, da čak menja hemiju našeg tela.

Ljudi su oduvek bili svesni blagodeti morske vode. Čak su i lekari iz 18. veka savetovali pacijentima terapiju kupanjem u moru. Odavno je otkriven blagotvorni uticaj mora na ljudski organizam, a sada neurolog Michael Merzenich to i potvrđuje, evo i zašto.

Pixabay
 

More nam odmara telo i mozak

Otkriveno je da zvukovi mora stimulišu područje mozga nazvano prefrontalni korteks, koji je odgovoran za naše emocije i refleksije. Zvukovi mora poboljšavaju samosvijest i emocionalno blagostanje.

Talasi pomažu da naše telo izbaci negativne jone zbog čega telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina, supstance koja kontroliše anksioznost. Na kraju postajemo spokojni, kao nakon joge ili psihoterapije.

Zvuk mora umanjuje stres

Zvuk koji proizvode talasi smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, i doprinosi smirenosti. Taj zvuk nas najviše podseća na onaj koji smo čuli kada smo bili u majčinom stomaku. Zbog toga se na moru osećamo sigurno i srećno.

Profimedia
 

Pogled na more doprinosi osećaju sigurnosti

Kada pogledamo more ili kada smo uz obalu, mi smo u predvidivom i stabilnom okruženju, kaže neurolog Michael Merzenich. Dodaje da se osećamo sigurno kada smo na mestima bez pretnji, kao što je to more. Površina vode koja se gubi na horizontu prenosi na naš mozak osećaj stabilnosti i sigurnosti.

Sunčanje oslobađa endorfine

Studije su pokazale da tokom sunčanja na plaži toplina utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike