Destinacija koja je za kratko vreme postala jedno od najpoželjnijih letovališta među turistima širom sveta

17.06.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Prelepe plaže, lud noćni život i specijaliteti koji stižu pravo iz turske kuhinje

Destinacija koja je za kratko vreme postala jedno od najpoželjnijih letovališta među turistima širom sveta
Kušadasi - Copyright Pixabay

Čuveno letovalište Kušadasi već godinama privlači turiste iz Srbije, kako morem i brojnim plažama, tako i klubovima, gde vam je zagarantovan odličan provod do zore. Kušadasi se nalazi na severnoj obali Egejskog mora.

Profimedia
 

Od Izmira, jednog od većih turskih gradova, udaljen je 90 km, a od aerodroma u Bodrumu oko 150. Naziv grada potiče od malog ostrva nazvanog „ostrvo ptica“ sa kojim je povezan uskim nasipom. Od malog ribarskog mesta prerastao je u jedan od glavnih turističkih centara na egejskoj obali Turske, koji u sezoni poseti oko pola miliona turista.

Pixabay
 

Mnogi narodi su obeležili istoriju Kušadasija - Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi u okolini grada. Drevna tvrđava iz XV veka nalazi se pored gradske plaže i predstavlja simbol grada.

Profimedia
 

Duh Otomanskog carstva možete osetiti na svakom koraku - šetajući kaldrmisanim ulicama, cenkajući se u nekoj od prodavnica i uživajući u specijalitetima turske kuhinje. Kušadasi krase sedam predivnih plaža, nacionalni park, mnogobrojni restorani i turski barovi, do kojih lako možete doći malim autobusima-dolmušima.

Pixabay
 

Gradska peščana plaža besplatna je i u blizini marine. Neretko ima gužve, a sve prodavnice, restorani i kafići su veoma blizu.

Profimedia
 

Nacionalni park ili Milipark smešten je 30-35 km južno od Kušadasija, prema Bodrumu. Plaže su šljunkovite, sa kristalno čistom vodom i sa ponekim suncobranom i ležaljkom, i sa dosta stena i prirodne hladovine. Ulaz u ovaj park se plaća, kako za automobile, tako i za svaku osobu, a dolmuši voze na pola sata iz centra grada.

Ovaj deo Kušadasija je poznat po manjim uvalama, deo je miran i idealan za odmor, a bistra voda omogućava i ronjenje. Sam centar grada je dinamičan, pun različitih mesta za izlaske, dok se van grada nalazi veliki broj hotela i plaža u mirnom okruženju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike