Savršen odmor u Palić Banji

20.03.2022

14:30

0

Smeštena na prijatnoj nadmorskoj visini od 102 metra ima tradiciju dužu od 160 godina

Savršen odmor u Palić Banji
profimedia-0393855840 - Copyright Profimedia

Nedaleko od Subotice, na svega sedam kilometara u pravcu istoka,  nalazi se Banja Palić i istoimeno jezero. Do nje se može doći autobusom/kolima koristeći auto-put E-75, ili vozom, koristeći železnicu Beograd-Subotica. Ova banja izdvaja se od ostalih banja u našoj zemlji po jednom neobičnom okruženju u kojem je smešten ni manje ni više do jedan Zoološki vrt. Davne 1845. godine, sagradili su prvo toplo kupatilo, a ozbiljnija dalja  izgradnja i razvoj ove banje počeo je 7. godina kasnije.

Profimedia
 

Ali, jezero je isprva bilo izrazito slano, međutim kada su prepoznali njegova ostala lekovita sovjstva iz nje je so vađena, kako bi njen celokupan sastav najviše pogodovao našem organizmu. Desetak godina nakon prvih početaka izgradnje ove banje, sagrađen je i prvi hotel. Odmah nakon ovog koraka, meštani Subotice počeli su i sami da grade vile. Shvativiši turistički potencijal koji nudi njihov kraj, pogotovo sa ovakvim jednim lečilištem, oni su dobili želju da se istaknu ali i da jednog dana od toga razviju i sopstveni posao – ugostiteljski turizam.

Profimedia
 

Neke od tada izgrađenih vila, danas se izdaju kao prelepi apartmani. Ima više od jednog veka kako su o Paliću govorili lekari kao o jednom lečilištu čije su vode izuzetno delotvorne kod mnogih bolesti ( hronične kožne bolesti, neuralgije, ginekološka oboljenja, bolesti limfnog sistema, šuljeve…) . Oni su takođe uvideli njegove potencijale u razvoju izletničkog turizma, obzirom na prelepo jezero, i divnu prirodu koja ga okružuje. Poreklo imena ove banje, kao i samog naselja ne zna se tačno, ali podaci navode na pomisao da je dobila ime po staroj pustari Palij. Pod imenom Palus, prvi put se pominje u izvorima iz 1690.godine.

Profimedia
 

Zološki Vrt Plić

Za sve ljubitelje životinja, boravak ili izlet do Palića biće specijalno zadovoljstvo zbog postojećeg Zoološkog vrta. Većinu svojih životinja dobio je kao poklon od strane Beogradskog Zoološkog vrta Vrta dobre nade. Nalazi se u samom centru naselja Palić, i zauzima površinu od 10 hektara. U njemu živi preko 65 vrsta životinja , među kojima su razne ptice, veći sisari, nekoliko primata, i atraktivni primerci tarantula i zmija.

Profimedia
 

Zoološki vrt Palić se nalazi u okviru velikog parka koji je ispunjen prelepom vegetacijom. U njemu ima preko 270 različitih vrsta drveća, četinara, listopadnog drveća. Pored stoletnih hrastova, park krase i retke biljke poput ariša, sekvoje i libanskog kedra. Ceo ovaj ambijent je prelep i izuzetno prijatan za porodične izlete.

Boravak u Banji Palić nudi svojim posetiocima i mnoge zabavno-sportske aktivnosti poput jedriličarenja, ribolova, i veslanja na jezeru, zatim su na raspolaganju atletske staze, tereni za male sportove, za tenis, i naravno otvoreni i zatvorni bazeni sa termalnom, lekovitom vodom. Palićko jezero se redovno održava i na njemu je nekoliko uređenih kupališta.

Profimedia
 

Postoji više vila koje nude odličan i komforan smeštaj svojim posetiocima, a restoran Mala gostiona koji ima tradiciju dugu 160 godina, očaraće Vas svojim specijalitetima. Obzirom da se nalazi pored jednog grada, bogatog brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i neverovatnom arhitekturom, kao što je Subotica, odmor na Paliću može biti jedna veoma zanimljiva avantura. Banja Palić je banja sa dugom tradicijom, koja iz godine u godinu obagućuje svoju zanimljivu turističku  ponudu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike