Neko je društven, neko voli da se ljubi, a neko je veran do smrti! Zabavne činjenice o životinjama

15.03.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Da li ste znali da delfini zaista imaju imena?

Neko je društven, neko voli da se ljubi, a neko je veran do smrti! Zabavne činjenice o životinjama
ljubav zivotinje1 - Copyright Pixabay

Toliko je radoznalih i divnih stvorenja na ovoj planeti. Ali i toliko toga što o njima ne znamo.

Od ljubavi i navika do inteligencije, postoji toliko zapanjujućih činjenica o različitim vrstama životinja.

Većina pingvina je monogamna

Pixabay
 

Većina pingvina zaista ostaje sa istim partnerom doživotno. Za vreme udvaranja mužjak ženki poklanja kamenčić, ako ga prihvati, ona ga koristi i zajedno nastavljaju da grade gnezdo.

Delfini imaju imena

Pixabay
 

Delfini komuniciraju pomoću zviždanja. Analiza zvižduka je pokazala da oni zaista umeju da imenuju jedni druge. Koriste različite zvižduke da dozovu jedni druge.

Krokodili su veoma osetljivi

Profimedia
 

Krokodili imaju male senzorne izbočine po celom telu koje pomažu u otkrivanju promena pritiska vode, ali im takođe pomažu da otkriju kretanje u vodi kada love. Njihova lica, a možda i celo telo prekriveni su ovim sitnim izbočinama, koje su senzori dodira. Dakle, lice krokodila može biti osetljivije od vrha ljudskog prsta.

Prerijski psi se ljube

Pixabay
 

Prerijski psi se dodiruju usnama pri pozdravu. Takođe ponekad dodiruju i jezike. Ljubljenje je često praćeno maženjem, igranjem ili negovanjem. Naučnici su otkrili da to više rade u zoološkim vrtovima kada ih ljudi gledaju, jer uživaju u pažnji.

Lavovi su spavalice

Pixabay
 

Istina je da muški lavovi spavaju i do 20 sati dnevno. Ženke lava imaju tendenciju da spavaju 15-18 sati dnevno, jer više vremena provode u lovu i brizi o mladuncima, pa nešto manje spavaju.

Koale imaju otiske prstiju

Profimedia
 

Zapravo se ne razlikuju od ljudskih otisaka prstiju - čak ni naučnici ne mogu da pronađu razliku. Prsti su im od velike koristi pri hvatanju za drveće. Koale su izbirljive u jelu, a njihovi osetljivi vrhovi prstiju omogućavaju im da pregledaju hranu pre nego što je pojedu.

Flamingosi su ružičasti jer jedu škampe

Pixabay
 

Flamingosi su zapravo beli, ali škampi koje jedu čine da postanu ružičasti. Beta-karoten, crveno-narandžasti pigment koji se nalazi u škampima i algama koje jedu, deponuje se u njihovom perju i koži. Dakle, što je tamniji ružičasti flamingo, to je bolje uhranjen.

Tigrovi su dobri imitatori

24sedam/Danilo Krša
 

Tigrovi oponašaju zvukove drugih životinja. Oni to rade kada love, što ih čini veoma efikasnim grabljivcima. Imitiraju zov životinje kojoj se prikradaju kako bi je što lakše ulovili.  

Lame su mnogo društvene

Pixabay
 

Lame posebno vole društvo, pre svega svoju vrstu. Lame zapravo ne vole da žive same. One čak stiču popularnost kao kućni ljubimci zbog svoje reputacije da su poput pasa i da žele da vam budu prijatelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike