Najviša banja u našoj zemlji: Ušuškana na 700 metara nadmorske visine

07.03.2022

16:30

0

Lukovska banja se smatra odličnim izborom destinacije za oporavak, ali i za odmor

Najviša banja u našoj zemlji: Ušuškana na 700 metara nadmorske visine
banja2 - Copyright Youtube/Printscreen/Arhiva Snimaka

U Lukovskoj Banji postoji 37 poznatih izvora termomineralne vode, temperature od 28 do 69⁰C. Termalna voda koja se koristi u medicinskim centrima oba hotela i bazenima, pripada kategoriji natrijum, kalcijum, magnezijum hidrokarbonatnih i slabo sulfidnih hipertermi.

Youtube/Printscreen/Arhiva Snimaka
 

Po mišljenju Instituta, lekovite termalne vode Lukovske Banje pripadaju veoma kvalitetnim mineralnim vodama, posmatrano sa balneoterapijskog aspekta, zahvaljujući povoljnom anjonsko-katjonskom sastavu, temperaturi i prisustvu rastvorenog vodonik-sulfida.

Youtube/Printscreen/Arhiva Snimaka
 

Voda je dobro mineralizovana, ima preko 1 gr/l rastvorenih čvrstih sastojaka, izvanrednu hipertermalnost, koja omogućava rashlađivanje do određenih željenih temperatura za primenu, zavisno od indikacija za upotrebu, ima značajne količine dominantnih jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata i rastvoren vodonik-sulfid koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih i kožnih oboljenja.

Youtube/Printscreen/Arhiva Snimaka
 

U lečenju se koristi i lekovito blato napravljeno u kombinaciji sa termalnom vodom. Zemlja visoke mineralne vrednosti se usitnjava, seje i meša sa lekovitom vodom, a blato se zatim koristi za indirektne aplikacije. Mineralno blato ima izražena terapeutska dejstva i blagotvorno deluje na brojna oboljenja.

Nalazi se na istočnim padinama Kopaonika, od sela po kojem je dobila ime, Lukova, udaljena je svega jedan kilometar; od Kuršumlije deli je oko 35 kilometara. Lukovska Banja je veoma dobro saobraćajno povezana, te do nje svakodneveno saboraćaju autobusi iz Trećaka, Kuršumlije, Merćeza, Štave, Niša i Prokuplja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike