Mirjana je ,,jedna divna crna žena": Slabinac joj je ovaj hit posvetio pre 46 godina

13.11.2020

10:21

0

Autor: M. Gudžulić

U centru pažnje javnosti našla se zbog skandala sa Miroslavom Ilićem, pošto je tvrdila da je folker otac njenog sina

Mirjana je ,,jedna divna crna žena": Slabinac joj je ovaj hit posvetio pre 46 godina
Mirjana Antonijević ATAImages/Antonio Ahel

Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je danas, 13. novembra, u ranim jutarnjim satima, oko 6.50 u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a, piše Jutarnji. Pevač je tu bio na lečenju poslednja tri meseca i iako su se njegovi najbliži nadali poboljšanju stanja, lekari su ih, kako se navodi, u više navrata pripremali na najgore.

Među njegovim brojnim hitovima po kojima će ostati upamćen, posebno se ističe ,,Zbog jedne divne crne žene”, koji je pre 46 godina posvetio – Mirjani Antonović.

Mirjana je u centar sve pažnje dospela zbog skandala sa Miroslavom Ilićem, tvrdeći da je folker otac njenog sina. Sa druge strane, pevač već godinama izbegava DNK testiranje, a na sudu su se našli u više navrata. Živela je u Americi, a Kićo ju je upoznao na turneji i odmah se zaljubio u nju. Kako navode domaći mediji, stihovi pesme su nastali u avionu na povratku sa turneje, a muziku je napisao dan kasnije, u Zagrebu.

U intervjuu u Plavom Vijesniku iz 1972, i sam pevač progovorio je ,,o jednoj divnoj crnoj ženi”.

Odakle inspiracija?

– I pre svoga odlaska u SAD, razmišljao sam da napišem i posvetim pesmu crnokosim devojkama. Povod je bio moj zid u dvorištu zbog čega me svaki dan stanari grde. Naime, jedno jutro zid je osvanuo išaran ovom rečenicom: ,,Devojke baš ste lude što volite ovog Kiću koji misli da su samo plavojke zgodne žene! A mi crnke?” Ispod toga: potpisi dvadesetak verovatno crnokosih devojaka.

Crnka zaista postoji?

– Da. Ali da sam znao koliko ću zbog toga propatiti i drugima naneti bola, ne bih ništa pisao… Prestao bih da pevam. No, da krenem od početka. Odleteo sam u Njurork na turneju i tamo sticajem okolnosti upoznao divnu crnokosu devojku. Zaljubio sam se kao dečak. I kao uvek u našoj profesiji, dolazi ono najteže. Odlazak. Ne znam da li su to već godine ili sam po naravi takav, ali sam u avionu strašno patio. U toj srebrnoj ptici su se svi oduševljavali izlaskom sunca, a ja sam sedeo tužan i sam…

,,Daleko me nosila ptica srebrnih krila, u zemlju u kojoj je nekada i ona bila, toliko sam želio sreću i ljubav bez kraja, ali život me odnio dalje, daleko od nje… Zbog jedne divne crne žene… “

Tu sam napisao tekst a kompozicija mi je već polagano sela u uvo… U Zagrebu sam je završio, a zatim snimio na ploču. Postala je tražena jer je iskrena i napisana u jednom dahu”

Šta Vas je toliko povredilo?

– Naše poznanstvo i ljubav povredili su me na vrlo grub način. No, da kažem malo više o toj tajanstvenoj, kako su je neki nazivali. Zove se Mira i rodila se i živela u našoj zemlji sve do svoje 4. godine. Zatim je otišla u Sjedinjene Države. Posle toliko godina sada je došla ovamo i nakon mesec dana pojavio se mali intervju u jednom listu. Šta je tu svega nadrobljeno! Nisam verovao svojim očima. Žao mi je zbog nje. Jedna iskrena inspiracija i ljubav tako su povređene. Nije mi jasno zašto su se okomili na mene. Ja ni od koga nisam sakrivao Miru, vodio sam je svuda sa sobom, i na izlete, i na koncerte. Volimo se iako je pre bila udata, a to je zaista samo naša stvar. Zašto nisu mogli da budu kavaljeri prema jednoj ženi a ne da je bezobzirno napadnu kojekakvim izmišljotinama.

– Ona je tada bila u braku koji je bio pred raspadom i, kako je napisala u svojoj knjizi, mi smo se našli i uklopili jedno drugome u život. Nismo o tome smeli ni govoriti. Prepreka je bila što je ona navikla na život na njujorškom asfaltu i dolazak u Osijek ili Zagreb nije dolazio u obzir, a ja se nisam vidio tamo. Ona je to naprasno prekinula, kako to već žene znaju; našla je nekog drugog i prevarila me da bih ja nju ostavio. Jako smo se ružno rastali, ružno za mene, ali o tome neću govoriti. Bilo je to 1974. godine. Nismo se više čuli nakon toga, ali zajedničke prijateljice rekle su mi da se isplakala kad je saznala da sam se oženio. Pesmu sam napisao njoj, iako je ona tinjala u meni i prije, samo je bilo dovoljno da upoznam nekoga kome ću posvetiti tekst – ispričao je tada Kićo.

Pročitajte još:

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Neverovatna noć Miroslava Ilića: Pijan je zaspao, a onda se svašta dogodilo!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti