Poplava odlikaša muči i komšije! Roditelji dolaze u škole sa advokatima i prete

10.09.2021

07:15 >> 07:31

0

Tu temu nedavno je aktualizovala novinarka Ivana Paradžiković, koja je napisala da zbog poplave tzv. superodlikaša njen sin, koji je osnovnu školu završio

Poplava odlikaša muči i komšije! Roditelji dolaze u škole sa advokatima i prete
Copyright Pexels

– Inflacija odlikaša je loša pojava i treba je sprečiti – rekao je za “Index.hr” profesor s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu dr sc. Neven Budak, komentarišući veliki porast odlikaša u hrvatskim školama.

Kako je taj portal juče objavio, prema podacima Ministarstva nauke i obrazovanja za školsku godinu 2019/2020, više od polovine učenika, odnosno njih 240.596 (52,59 odsto), nastavnu godinu je završilo s odličnim uspehom. Od toga njih 99.087 (21,66 odsto) završilo je školsku godinu s prosekom 5.

Pročitajte još

Tu temu nedavno je aktualizovala novinarka Ivana Paradžiković, koja je napisala da zbog poplave tzv. superodlikaša njen sin, koji je osnovnu školu završio s prosekom 4,8, nije primljen ni u jednu od šest gimnazija u koje se prijavio.

“Petica najčešće ništa ne znači”

Budak govori da “inflacija odlikaša” zapravo poništava smisao obrazovanja i obrazovnog sistema.

– Činjenica je da se trend pogoršava što se tiče deljenja petica. Tako da petica kao ocena najčešće ništa ne znači – rekao je on.

Dodaje da je snižavanje kriterijuma logična posledica povećavanja broja univerziteta, fakulteta i studijskih programa.

– Na primer, ako govorimo o istoriji, danas se ona može studirati na devet mesta, a nekad se mogla studirati samo u Zagrebu, a onda i u Zadru. A danas je taj fakultet lakše upisati nego što je to bilo nekada – rekao je Budak. – Tako nužno dolazi i do pada kriterijuma. Dakle, inflacija studija sigurno je dovela do rušenja kriterijuma, a i na studije dolaze učenici sa sve manje znanja i veština, pa i to utiče na rušenje nekadašnje granice – objasnio je on.

Predsednik Sindikata “Preporod” Željko Stipić za “Index” je rekao da se stvara  kultura isplativosti,  ali ne uz pomoć rada, nego uz pomoć laktanja, veza i vezica.

“Roditelji u školu dolaze sa advokatima i prete tužbama”

Profimedia

Budak kaže da je  u Strategiji obrazovanja predviđeno da Nacionalni centar za spoljno vrednovanje obrazovanja organizuje bazu ispita iz koje bi nastavnici povlačili po potrebi ispite, davali ih svojim učenicima i vraćali u Centar, gde bi ih ispravljali neki drugi nastavnici.

– S tim bi se povećala objektivnost ocenjivanja, a nastavnici bi bili, barem što se tiče pismenih ispita, pošteđeni pritiska roditelja, jer ne bi sami davali ocene.

Takođe navodi da bi trebalo razmisliti o zabrani roditeljima da u školu dolaze s advokatima, koji nastavnicima prete tužbom, a trebalo bi uopšte regulisati kako da se roitelji ponašaju u ophođenju sa nastavniima.

– Ako roditelji imaju ozbiljne prigovore na rad nastavnika, onda bi trebalo da se obraćaju isključivo direktorima, koji bi morali voditi računa o tome da štite nastavnike od agresije roditelja – istakao je on.

– I, napokon, direktori bi trebalo da budu profesionalci, edukovni za svoju funkciju. Kada bismo ispunili ove kriterije, mislim da bi inflacija petica prestala – poručio je Budak.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike