"Šumska porodica" iz Banjaluke uživa u prirodi: Odlučili da se trajno nasele i nisu se pokajali (VIDEO)

18.06.2024

11:51

0

Marinela i Dajan iz Banjaluke preselili su se u prirodu kako bi bili sami, ali njihov potez se svideo i bliskim prijateljima

"Šumska porodica" iz Banjaluke uživa u prirodi: Odlučili da se trajno nasele i nisu se pokajali (VIDEO)
Copyright Profimedia

Marinela i Dajan uspeli su da za dve godine sagrade kuću i ništa ne bi bilo neobično da nisu odlučili da se skuće u šumi!

Naime, oni su se sa dvoje dece preselili u šumu pored Banjaluke i nisu zažalili!

- Prednosti je puno, a najveća je što nam niko ne sruši sneška kad odemo na spavanje. Šalimo se, najvažnije je što se broj sati provedenih u prirodi značajno povećao u poređenju s periodom kad smo živeli u stanu. Druga najveća prednost je što, kada živite u prirodi, imate mnogo opcija za dodatne sadržaje. Tako možete postaviti sto u šumu ili, kao mi, napraviti malu sobu za igru ili spavanje u šumi. Zato što živimo u prirodi, možemo doručkovatiu šumi, deca nam spavaju u ležaljkama između stabala, a i naše venčanje smo organizovali u šumi - pričaju oni za portal indeks.hr.

 

 

Tvrde da se, otkako žive u šumi, više ne bore s alergijama iako im je kuća okružena istim stablima kao i stan u gradu. Ipak, život u šumi nije uvek baš uvek bajkovito.

- Nestajalo je struje i vode, jednom smo morali da kontaktiramo komšiju da traktorom očisti sneg sa našeg puta do glavnog puta kojo se uredno čisti. Možda je najteža prepreka bila kada je jak vetar srušio stabla na jedini put kojim možemo izaći iz šume. Ali motorka i dobra volja sve to prevladavaju. Kad čovek odluči da živi u prirodi, pristaje da živi negde gde će povremeno nestati vode ili struje, ali sve je to deo cene koja je jako mala za ono što se svakodnevno dobija - govore oni.

 

@sumska.porodica

Ne treba osuđivati nikoga, svako živi gdje mu se živi i priroda nije za svakoga. Ali benefiti koji se dobiju kada se malo da guzice za kuću, sve se isplati. ♬ When I See You - Gabriel Albuquerqüe & Piano House

 

- I kada se posvađamo, ne svađamo se oko toga gde smo došli da živimo. Za nas je ovo bolji način života i nije se teško naviknuti na bolje- kažu sa osmehom.

Marinela i Dajan iz Banjaluke preselili su se u prirodu kako bi bili sami, ali njihov potez toliko se svideo njihovim prijateljima i poznanicima da su i sami poželeli da urade to isto.

- Preko 30 porodica kupilo je parcele u blizini, a oni koji nisu, borave kod nas više nego ikad. Kad nam deca posle vrtića uđu u auto, odmah pitaju ko danas dolazi. Jedno je sigurno, društva uvek ima dovoljno - dodaju.

Što više igre na otvorenom

Četvoročlana porodica odlučila je da preseljenjem sve više aktivnosti iz zatvorenog prostora preseli u otvoreni.

- Kod nas važi pravilo: što više igre na otvorenom, bez obzira na godišnje doba. To je najčešće nestrukturirana igra, gde deci stvaramo priliku, a onda se oni igraju kako žele. Tako smo im napravili spoljnu kuhinju za igru, peščanik, ljuljaške, stenu za penjanje ili idemo u šetnje do potoka, beremo gljive i šumske plodove - ističu oni.

Nakon 730 dana, ova porodica nikada nije poželela da se vrati u stan, a detalje iz svoje svakodnevice u šumi počela je da deliti na društvenim mrežama.

- Ne mislimo da svako treba da živi kao mi i ne tvrdimo da je ovo jedini ispravan način. Svako živi kako misli da treba, a mi smo hteli da podelimo našu svakodnevicu jer to nekome može biti podsticaj da se preseli na periferiju grada ili na selo. Svako odlučuje gde će živeti, a na TikToku se vidi da ima mnogo onih koji su protiv i onih koji su za. Nama je drago kad se povede diskusija i kad se ljudi preispituju, a kamo sreće da neki od njih presele u prirodu - kažu.

Važni saveti

Što se tiče konkretnih saveta, iskustvo im je pokazalo da je najbolje kupiti zemljište koje nije uz glavni put (zbog buke, prašine i vrućeg asfalta leti

- Super je ako zemljište ima šumu jer to znači i puno hlada. Ne treba se bojati građenja infrastrukture ako je zemljište na idealnom mestu. I mi smo radili pristupni put, dovodili vodu i struju i kopali septičku jamu. To je normalan proces koji nije komplikovan kada se malo istraži. Što je veće zemljište, to bolje, idealno je barem 2.000 kvadrata - navode.

 

@sumska.porodica

Odlična parcela za porodični život mora: 1. biti 10 ili manje kilometara od centra grada 2. imati bilo kakvu šumu 3. mora biti udaljena bar 300m od glavne ceste 4. imati oblik i reljef koji pruža mnogo privatnosti 5. biti na južnoj strani brda 6. mora biti okružena prirodnim prostranstvom ♬ Manamana THE MUPPETS - ⭐️🐺 Lyca's Musicbox 🎶⭐️

 

Marinela i Dajan uvereni su da u okruženju ima mnogo gradova koji još uvek imaju gotovo netaknutu prirodu na manje od 20 minuta vožnje od centra.

- Neverovatno je da je danas u većini gradova jeftinije imati kuću nego stan. Ako to kažete nekom strancu, neće verovati. Mi živimo tek 15 minuta od centra grada i vožnja nam ne predstavlja problem - poručuju za pomenuti portal.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike