Selaković: Kralj Milan je nepravedno zapostavljeni vladar Srbije

11.02.2023

12:35

0

Svake godine na današnji dan na ovom mestu, ali i svuda u Srbiji treba da se setimo kralja Milana zbog onoga što je on iza sebe ostavio, rekao je Selaković

Selaković: Kralj Milan je nepravedno zapostavljeni vladar Srbije
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić Wikipedia

U manastiru Krušedol na Fruškoj gori, gde se nalazi grob kralja Milana Obrenovića, danas je obeležena 122. godišnjica njegove smrti. 

U ime Vlade Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije državnu ceremoniju je predvodio ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. 

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Nikola Selaković

- Svake godine na današnji dan na ovom mestu, ali i svuda u Srbiji treba da se setimo kralja Milana zbog onoga što je on iza sebe ostavio. Nije bio samo prvi kralj novovekovne Srbije. To je bio čovek čijim je vojevanjem na bojnom polju, ali i političkim delovanjem na evropskoj i svetskoj sceni Srbija povratila svoju međunarodno priznatu nezavisnost i posle više vekovnog ropstva pod otomanskim Turcima vratila se u porodicu nezavisnih suverenih nacija - rekao je Selaković.

On je podsetio i da se 13. jula ove godine navršava 145 godina od završetka Berlinskog kongresa na kome je kneževina Srbija stekla svoju međunarodno priznatu nezavisnost, ali i da je Srbija uzdignuta u kraljevstvo 1882. kada je uspostavljena snažna i dobro uređena i reformisana srpska vojska.

- Poučena kako uspesima tako i neuspesima iz srpsko-turskih ratova srpska vojska postala je silna i jaka za pobede i u balkanskim i u Prvom svetskom ratu. Iza kralja Milana ostala nam je prva pruga u tadašnjoj Srbiji i međunarodni koridor, pruga koje išla od Beograda do Niša. Ima smisla setiti se i kralja Milana upravo u ovim godinama i ovim vremenima kada Srbija na čijem čelu je predsednik Aleksandar Vučić planira obnovu te iste pruge, njeno osavremenjivanje -  istakao je Selaković.

Na ceremoniji se moglo čuti i da je za vreme kralja Milana nastao današnji grb Srbije i proklamovana za himna “Bože pravde”, da su nastale i prve znamenite građevine u Beogradu, koje su je učinile evropskim gradom i evropskom prestonicom.

Wikipedia
Kralj Milan Obrenović

- Mi iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a po funkciji na čelu vladinog odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, pokrenučemo pripremu za obeležavanje velike godišnjice kroz pet godina, a to je povratak u okrilje majke Srbije i oslobođenja četiri velika okruga upravo zahvaljujući kralju Milanu - Niškog, Pirotskog, Topličkog i Vranjskog, kao i inicijativu da se ne samo u ovim krajevima već i u Beogradu podigne spomenik kralju Milanu potpuno zasluženo - najavio je ministar Selaković.

Istoričar i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu Milan Micić kaže da je kralj Milan ne samo zapostavljen nego i da se nalazi na margini i da je zato važno da se na ovakvim godišnjicama podsetimo na njegovo delo koje izuzetno značajno za srpski narod.

- On je u zaista u tom periodu svoje vladavine uspeo da kroz jednu krizu izvuče Srbiju, kroz jedan rat da proširi teritorije, da Srbija dobije nezavisnost i za vrijme njegove vlasti se intenzivno gradi moderna srpska država, od uprave, preko razvitka saobraćajnih veza, zdravstva, prosvete, kulture i nauke, tako da je Srbija za vreme njegove vladavine proživljavala jedan period evropeizacije - smatra Micić.

Vence na grob kralja Milana I Obrenovića su položili i odali počast i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Opštine Irig, kao i Udruženja za negovanje tradicija i građani.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike