Kreću pritisci na Srbiju: U Beograd stižu predstavnici najvećih svetskih sila, da li je ovo nacrt budućeg sporazuma?

13.12.2022

18:45

0

Autor: 24sedam

U dijalogu se pojavio i novi-stari nacrt sporazuma Beograda i Prištine koji je, prema rečima Žozepa Borelja, uručen obema stranama

Kreću pritisci na Srbiju: U Beograd stižu predstavnici najvećih svetskih sila, da li je ovo nacrt budućeg sporazuma?
Copyright 24sedam/Profimedia

Predsednik Srbije najavio je nedavno na konferenciji za medije da će naša zemlja i on lično biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. 

"I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada prestavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu 'objasnili' kako moramo da se ponašamo i ako ne šta će da budu posledice", rekao je Vučić. 

Nije precizirano još sa kim će se Vučić sastati, osim što je u ovom trenutku poznato jeste da nakon posete Prištini, u Beograd stiže specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. On se u Prištini sastao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srpske liste. Nakon ovih susreta Eskobar nije davao izjave. 

Kako je najavljeno iz Predsedništva, predsednik Vučić sastaće se sutra, u sredu, 14. decembra sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, a nakon njega planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa Lajčakom i Eskobarom. O ishodu razgovora u Prištini i Beogradu, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj obavestiće 15. decembra Evropski savet.

Usred podignutih tenzija na Kosovu i Metohiji, barikada koje su Srbi podigli zbog hapšenja Dejana Pantića, zaplene 40.000 litara vina srpskom domaćinu u Velikoj Hoči Srđanu Petroviću, Aljbin Kurti najavljuje apliciranje Kosova za prijem u EU. Do njega očigledno ne stižu apeli međunarodne zajednice da se strasti smire i da se dve strane vrate dijalogu.

A u dijalogu se pojavio i novi-stari nacrt sporazuma Beograda i Prištine koji je, prema rečima Žozepa Borelja uručen obema stranama. Očekuje se da poseta predstavnika Nemačke, Francuske i Evropske unije koju je predsednik Vučić najavio za subotu 17. decembra, pojača pritisak da upravo taj i takav nacrt bude prihvaćen.

Iako ni prvobitna verzija, koja je više nego jasno odbačena do sada nije bila zvanično predstavljena i ova izmenjena verzija se čuva. Neki njeni delovi su dospeli u javnost, ili bar su predstavljeni kao "ponuda" zapada Beogradu i Prištini.

Očigledno je cilj međunarodne zajednice da što pre reši pitanje južne srpske pokrajine. Vučić poručuje i dalje da prvo moraju da budu ispoštovani dosadašnji sporazumi, da bi se razgovaralo o nekim novim. Tu pre svega misli na formiranje Zajednice srpskih opština.

Profimedia
Vučić i Kurti u Briselu uz posredstvo Borelja i Lajčaka

 

Prema nacrtu novog, izmenjenog sporazuma, insistira se na tome da on ne prejudicira pitanje statusa Kosova, a nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i zaštitu nacionalnih manjina navodi kao osnovne uslove za mir.

Sporazum, navodno, ima 10 tačaka i prva obavezuje dve strane na razvijanje dobrosusedskih odnosa i na bazi jednakih prava. Obavezuje ih da će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice vozila i carinske pečate.

Prema dokumentu koji se pojavio u javnosti, član 2 navodi da će se obe strane rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava. i nediskriminacije. Dalje se obe strane obavezuju da će nesporazume rešavati samo mirnim putem, te da će se uzdržati od pretnje ili upotrebe sile.

Srbija se obavezuje ovim predlogom dokumenta da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a obe strane će podržati namere da postanu članice Evropske unije.

Profimedia
manastir Visoki Dečani čuvaju pripadnici Kfora

 

Obavezuju se, takođe, da će nastaviti dijalog koji vodi EU, a koji treba da dovede do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa. Garantuje se nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, te status Srpske pravoslavne crkve, kao i visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa.

Takođe, obe strane se obavezuju da će sprovesti svoje obaveze svih dijaloga iz prošlosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike