Ispod kuće Srbina kojem su Albanci oteli 40.000 litara vina nalazi se vinovod iz doba cara Dušana

13.12.2022

09:57

0

Autor: 24sedam

Poseban značaj i vrednost ovog vina leži i u činjenici da se vinarija Petrovića nalazi uz arheološko nalazište, jedinstveno na svetu - vinovod iz vremena cara Dušana

Ispod kuće Srbina kojem su Albanci oteli 40.000 litara vina nalazi se vinovod iz doba cara Dušana
Srđan Petrović - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kosovska policija zaplenila je 40.000 litara vina iz porodične vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče

U akciji koja je sprovedena u saradnji sa carinicima, desetine tona vina različitih sorti istočeno je u jednu cisternu i tako praktično uništeno.

Poseban značaj i vrednost ovog vina leži i u činjenici da se vinarija Petrovića nalazi uz arheološko nalazište, jedinstveno na svetu - vinovod iz vremena cara Dušana.

 

Vinovod je sagrađen u 14. veku, kada su Srbi porez plaćali u vinu, a ono je prirodnim padom teklo dužinom od 24 kilometra od Velike Hoče do prestonice – Prizrena.

Kuća Petrovića, inače, vino proizvodi stotinama godina, a deo cevi u njihovom podrumu je nezaobilazno svratište svih koji u Metohiju dođu na hodočašće, piše Sputnjik.

Velika Hoča, inače, tradicionalno je bogata vinogorjem, te je hočansko vinogorje jedno od najblagorodnijih u Srbiji, a čuveno nadaleko. Ona je i jedno od najstarijih srpskih naselja u Metohiji.

Dečanska vinica manastira Dečani svoje vinogorje u Velikoj Hoči ima još iz vremena cara Dušana i u njoj se danas proizvodi dečansko vino. 

Poslednjih godina, umesto da bude i dalje poznata po vrhunskom vinu, Velika Hoča u opštini Orahovac dom je malobrojnih Srba koji su tu ostali nakon brojnih otmica i ubistava koja su počela da se dešavaju još pre NATO agresije.

Tanjug/Rade Prelić
Porodica Petrović sa predsednikom Vučićem

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče u Predsedništvu Srđana Petrovića i njegovu porodicu, te najavio pomoć države.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike