Srbi primorani da napuste prištinske institucije, Kurti hoće rat! (FOTO/VIDEO)

05.11.2022

09:00 >> 22:22

0

Autor: Ekipa 24sedam

24sedam prati iz minuta u minut situaciju na KiM, gde su Srbi, koji ne mogu više da trpe nasilje prištinskih vlasti prema njima, odlučili da napuste institucije

Srbi primorani da napuste prištinske institucije, Kurti hoće rat! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Tanjug

Srbi na Kosmetu, saterani u ćošak odlukama prištinskih vlasti koje jednostranim potezima ruše Briselski sporazum te ugnjetavaju naš narod u južnoj pokrajini, odlučili su da više ne trpe teror te da napuste institucije kao vid otpora nasilnim akcijama Aljbina Kurtija.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče imao petočasovni sastanak sa EU izaslanikom Miroslavom Lajčakom, potom razgovore sa predstavnicima našeg naroda na KiM, te jutros na sednici Vlade Srbije obavestio ministre o narednim potezima i odluci državnog vrha da čuva mir i stabilnost, ali i suverenitet, na Kosmetu se iz minuta u minut dramatično menja situacija.

Nakon odluke Srba da napuste institucije, te srpskih policajaca da skinu uniformu, jer ih je Priština svojim potezima naterala na to, ne ostavljajući nikakav prostor za dalje dogovore, ka severu Kosmeta uputile su se jedinice ROSU.

24sedam
Severna Mitrovica uoči pritisaka Kurtija i tzv. kosovskih snaga

Srpske vlasti ističu da je cilj sačuvati mir, te nastaviti dijalog, ali zapadni izaslanici nisu u mogućnosti da Kurtija nateraju da primeni do sada postignute sporazume, koje iz dana u dan krši i poručuje da Zajednicu srpskih opština neće formirati.

Ostanite sa nama, 24sedam prati situaciju na Kosovu i Metohiji iz minuta u minut i obaveštava vas o najnovijim dešavanjima i odlukama.

Pratite dešavanja na KiM iz minuta u minut:

23.22 - Toliko za danas!

Od ranih jutarnjih sati pratimo dešavanja iz Kosovske Mitrovice, ali i Beograda i Prištine. Bavićemo se svim glavnim temama koje imaju za cilj očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Hvala na poverenju.

23.03 - Borelj: EU poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je večeras da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire. Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija - navodi se u njegovoj pisanoj izjavi..

Kako se dodaje, povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove. Ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

22.39 - Opozicija na KiM kritikuje Kurtija posle odluke Srba

Opozocione partije i političari na Kosovu i Metohiji kritikovali su danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nakon odluke Srba da se povuku iz prištinskih institucija.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je građane na severu KiM da pokažu udržaost i ostanu mirni, a ne da, kako je naveo, „budu žrtve pogrešne politike”, prenosi Tanjug.

- Što se tiče Kurtija, poslednji su trenuci da razmislimo i prekinemo uništenje zemlje -  naveo je Haradinaj.

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni ocenio je da je aktuelna situacija koja preti da eskalira mogla da bude izbegnuta da se ispoštovao američki i evropski zahtev da se odloži primena odluke o registarskim tablicama.

21.53 - Kfor spreman da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena, Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, povodom trenutne napete situacije na severu Kosova.

 

 

Džoana je u objavi na Tviteru naveo da Kosovo i Srbija moraju da pokažu uzdržanost i da spreče eskalaciju.

21.35 - Rekapitulacija današnjeg dana: Srbi žrtve albanskog terora: Srpski predstavnici priterani uza zid da napuste institucije, veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici

Šta se sve događalo u toku dana, a šta će tek biti u Severnoj Mitrovici, saznajte OVDE.

21.14 - "Znamo da im smetamo, ali odavde samo u grob mogu da me oteraju"

Miro veče u Kosovskoj Mitrovici. Samo noć pre nego što će se održati protest u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova ispred spomenika Caru Lazaru u tom gradu pada kiša i građani su uglavnom u svojim domovima. 

Na ulicama je primećeno više patrola Kfora, ali nijednog pripadnika policije. Žiteljka Kosovske Mitrovice, Milena Stević, poručila je za 24sedam da im je jasno da Aljbin Kurti želi da ih protera, ali da Srbi to neće dozvoliti.

Čitav grad okićen je srpskim trobojkama. Srpske zastave se vijore na uličnoj rasveti, iznad ulica, ali i na izlozima prodavnica, butika, ugostiteljskih objekata, na stambenim zgradama.

- Svi čekamo da vidimo šta će se sutra dogoditi -  rekla je za 24sedam Milanka Stević. Nemir nas ne napušta, ali više ne možemo ovako da živimo. Ne znam koji su planovi Aljbina Kurtija, niti želim da znam, ali hoću mir u svom domu. Evo decenije su prošle, svako malo na šikaniraju. Zaista je postalo neizdrživo. 

20.31 - Skandalozno: Osmani predstavila albance kao žrtve!

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ocenila je danas da izlazak Srba iz prištinskih institucija predstavlja jednostrano povlačenje Srbije iz Briselskog sporazuma.

Osmani tvrdi da je odluka Srba na KiM da napuste prištinske institucije doneta pod pritiskom vlasti u Beogradu i da takve akcije imaju za cilj destabilizaciju severa KiM, prenosi Koha ditore.

Istovremeno je povlačenje srpskih ministara iz vlade u Prištini, poslanika iz prištinske skupštine i Srba iz kosovske policije nazvala "aktom protiv demokratije i vladavine prava".

19.24 - Vučić se obraća javnosti: Predsednik pred građanima usred krize na KiM!

Prvi put od početka krize na Kosovu i Metohiji zbog odluke o jednostranom ukidanju Briselskog sporazuma, javnosti će se sutra u 21 čas obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On će biti gost u emisiji "Hit Tvit" na TV Pink kod Verice Bradić.

Predstavnici Srba na Kosovu saopštili su danas da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

19.13 - Petković: Kurti ne može da prikrije svoju nervozu

Nervoza Aljbina Kurtija zbog jedinstvene odluke srpskog naroda sa severa KiM da napusti kosovske institucije, ne može se sakriti njegovim napadima na predsednika Aleksandra Vučića i ulizivanjem srpskom narodu koji mu je danas jasno poručio - mi imamo jednu državu i jednog predsednika, a on ne sedi u Prištini, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

19.02 - "Nastavljamo odgovornu politiku mira i stabilnosti": Vučić se bori za Srbiju

U jeku nemilih zbivanja na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je niz važnih sastanaka u cilju nastavljanja odgovorne politike mira i stabilnosti.

Posvećen rešavanju aktuelne situacije, Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom Bocan Harčenkom, ambasadorkom NR Kine Čen Bo, a održana je i posebna sednica Vlade Republike Srbije.

 

 

Takođe, predsednik Srbije je telefonskim putem razgovarao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, a sastao se i sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i Sinodom SPC.

Uprkos svim izazovima, Srbija ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

18.53 - Kurti posle haosa i krize koju je napravio na Kosmetu, optužio Beograd za sve!

Povodom odluke Srba na KiM da napuste prištinske institucije, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti ocenio je da taj potez nema veze sa protestom zbog primene mera o preregistraciji vozila.

On je na Fejsbuku objavio da su od 1. novembra izdata 843 prekora, što je prva mera i dodao da nije bilo incidenata i pritužbi.

Kako Kurti tvrdi, nedavne tenzije na severu nisu u vezi sa otporom prema novčanim kaznama u sklopu preregistracije, čiju je primenu Priština najavila od 21. novembra.

18.30 - Srpska lista pozvala narod na sutrašnji skup u Kosovskoj Mitrovici

Srpska lista pozvala narod sa Kosova i Metohije da se sutra okupi na narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova ispred spomenika Caru Lazaru.

 

 

- Braćo i sestre, okupimo se sutra svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova ispred spomenika Caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore! - poručili su iz Srpske liste.

8.12 - Haradinaj preti Kurtiju - "ovo su ti poslednji trenuci da razmisliš, inače ćemo te zaustaviti"

TV Happy printscreen
Ramuš Haradinaj

Za Aljbina Kurtija su ovo poslednji trenuci da razmisli i zaustavi uništavanje "zemlje", izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

- Što se tiče Kurtija, ovo su za njega poslednji trenuci da razmisli i zaustavi uništavanje "zemlje", inače ćemo biti prinuđeni da ga zaustavimo, svim raspoloživim demokratskim sredstvima - poručio je Haradinaj.

Podsećamo, vođa lažne države Aljbin Kurti nedavno je jednostrano ukinuo Briselski sporazum izjavivši da neće implementirati obaveze koje je Priština preuzela u pogledu formiranja ZSO.

17.58 - "Uništio je sve što smo radili 20 godina, sada će Srbi da se bore protiv nas"

Savetnik bivšeg predsednika tzv Kosova Hašima Tačija, Artan Behrami istakao je danas, usled novonastale situacije na Kosovu i Metohiji, da je "zbog populističkih slogana premijer Aljbin Kurti odbacio sve što su kosovske institucije učinile u prethodnih 20 godina u cilju integracije Srba."

- Više od 20 godina nastojanja da se Srbi integrišu u institucije Republike Kosovo, Aljbin Kurti odbacuje zbog populističkih slogana. Neka Svečlja, koji je ciglama napadao kosovske policajce, sada ide na sever po uniforme. Sada će se Srbi boriti protiv države oružjem iz kosovskog budžeta," napisao je Behrami.

Izgleda da su čak i Albanci besni na Aljbina Kurtija zbog onoga što radi na Kosovu i Metohiji.

17.33 - Oglasila se SPC nakon sastanka sa predsednikom Vučićem

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da su na sastanku patrijarha Porfirija i članova Sinoda s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svi prisutni izrazili odlučnost da, zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.

Predsednik Srbije je upoznao patrijarha i arhijereje sa ozbiljnim izazovima i pritiscima sa kojima se susreću naša država i narod na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju SPC.

Srpski patrijarh, predsednik Sinoda, zajedno sa članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda – mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i episkopima sremskim Vasilijem, bačkim Irinejem i zvorničko-tuzlanskim Fotijem, razgovarao je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu s predsednikom Republike Srbije.

Podsetimo, Srbi na Kosmetu, saterani u ćošak odlukama prištinskih vlasti koje jednostranim potezima ruše Briselski sporazum te ugnjetavaju naš narod u južnoj pokrajini, odlučili su da više ne trpe teror te da napuste institucije kao vid otpora nasilnim akcijama Aljbina Kurtija.

17.09 - Orlić: Srpski narod na KiM se suočava sa terorom!

- Danas se vidi da smo bili u pravu. Srpski narod na KiM se nalazi u teškoj situaciji i ima podršku svih institucija naše države. Uz Srbe na KiM stoje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naša Narodna skupština i Vlada Srbije. Osim najtežih pretnji po imovinu Srba na KiM, tokom prethodnih dvadeset godina zabeleženo je i blizu 10.000 fizičkih napada na Srbe koji su bili etnički motivisani - poručio je predsednik Narodne skupštine.

6.50 - Premijerka Brnabić povodom poteza Prištine i odluke Srba da ne trpe teror

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Premijerka Srbije, Ana Brnabić

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma, saopštila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

- Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina – pre svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvek punu podršku Vlade Srbije. 

Histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima je primer apsurda, jer ne samo da nije reč o pozivanju na sukobe, već je upravo reč o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma.

Paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom su neukusne, neprimerene i nesuvisle, ali dovoljno celom svetu govore o onima koji ih koriste.

16.42 - Srbi sa KiM poručuju: Ne plašimo se ROSU jedinica

Usled novonastale situacije i tenzija na Kosovu i Metohiji, jedinice ROSU poslate su na sever Kosmeta, posle odluke srpskih predstavnika da napuste sve privremene institucije na KiM, jer više nisu mogli da trpe teror Prištine.

Međutim i pored sramnih odluka i svakodnevnog terora od strane vođe lažne države Aljbina Kurtija, Srbi iz Kosovske Mitrovice se ne plaše ROSU jedinica.

- Mi to ne bi uradili bez našeg predsednika Vučića i diplomatije koja je normalno zasedala celu noć i donela odluku, a ja mislim da je odluka u redu, ispravna. Crvena linija je poljuljana, mi nemamo kud, mi nikoga ne diramo, nismo za rat. Evo verujte, svaki čovek će to i da vam kaže. Mi se ne bojimo ROSU jedinica, vidite da šetamo i smejemo se, nemamo čega da se bojimo - poručio je Srbin sa KiM.

16.27 - Kurtijeve snage prete

Kosovska policija je saopštila da ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka tzv Kosova.

U saopštenju se navodi da "preduzimaju neophodne, razumne i zakonske mere za rešavanje problema bezbednosne situacije.“

15.16 - Jedinice ROSU se uputile ka severu Kosmeta

Instagram/Printscreen/buducnsotsrbijeav
predsednik Vučić sa patrijarhom Porfirijem o situaciji na KiM

 

14.59 - Završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sinodom SPC i patrijarhom Porfirijem

Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i članovima Svetog Sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve.

 

 

14.02 - Srbi napuštaju institucije!

Na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba odlučeno da Srbi napuste sve političke institucije - skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu.

13.43 - Razgovor sa Hilom

Predsednik Srbije razgovarao je telefonom sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

- U dugom i sardržajnom telefonskom razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma, ali i naglasio užasnost Srba sa KiM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona - saopštio je predsednik detalje razgovora.

 

 

13.38 - Srbi skinuli uniforme!

Srpski policajci sa Kosmeta, skinuli uniformu kao vid mirnog otpora Aljbinu Kurtiju i ne pristajanja na maltretiranje srpskog naroda na KiM

12.38 - Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom

Predsedik Srbije održao sastanak sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je informisao o bezbednosnoj situaciji na KiM i pritiscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
predsednik Vučić sa ruskim ambasadorom

 

11.31 - Sastanak sa kineskom ambasadorkom

Predsednik Vučić sastao se sa ambasadorkom Kine Čen Bo koju je obavestio da je Beograd ispoštovao Briselski sporazum, ali da Priština nije i ne želi to da učini.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIć
predsednik Vučić sa ambasadorkom Kine Čen Bo

 

10.12 - Sednica Vlade Srbije na kojoj je predsednik Vučić informisao ministre o aktuelnoj situaciji

Vučić je sinoć pet sati razgovarao sa Miroslavom Lajčakom povodom situacije na KiM

Počela je sednica Vlade Srbije na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnosi izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić za danas ima zakazan niz važnih sastanaka, a sinoć je gotovo pet sati razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom povodom situacije na KiM.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ
predsednik Vučić na sednici Vlade Srbije

 

10.01 - "Težak, ali iskren razgovor"

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je njegov razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio dug i težak, ali iskren.

 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike