Teror nad Srbima prevršio svaku meru: Rakić zahteva od Prištine da odmah počne da poštuje međunarodno pravo!

05.11.2022

13:02

0

Rakić je podneo ostavku na mesto ministra u vladi u Prištini, dok su i ostali predstavnici Srba podneli ostavke na mesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu

Teror nad Srbima prevršio svaku meru: Rakić zahteva od Prištine da odmah počne da poštuje međunarodno pravo!
Goran Rakić (2) - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba odlučeno da Srbi napuste sve političke institucije - skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu.

Kako je rekao na konferenciji za novinare te odluke biće na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Tanjug/Sava Radovanović
Goran Rakić 

- Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su U Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU - rekao je Rakić.

Nakon toga, Rakić je podneo ostavku na mesto ministra u vladi u Prištini, dok su i ostali predstavnici Srba podneli ostavke na mesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu.

Rakić je kazao da je na sastanku zaključeno da Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na KiM izložen je kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

- Počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih  progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove - rekao je on.

Istovremeno, on je pozvao Prištinu da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike