Mirna noć u Kosovskoj Mitrovici: "Znamo da im smetamo, ali odavde samo u grob mogu da me oteraju"

05.11.2022

19:50

0

Autor: M.Vukićević

Žiteljka Kosovske Mitrovice, Milena Stević, je poručila za 24sedam da im je jasno da Aljbin Kurti želi da ih protera, ali da Srbi to neće dozvoliti

Mirna noć u Kosovskoj Mitrovici: "Znamo da im smetamo, ali odavde samo u grob mogu da me oteraju"
Kosovska Mitrovica zastave - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Miro veče u Kosovskoj Mitrovici. Samo noć pre nego što će se održati protest u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova ispred spomenika Caru Lazaru u tom gradu pada kiša i građani su uglavnom u svojim domovima. Na ulicama je primećeno više patrola Kfora, ali nijednog pripadnika policije. Žiteljka Kosovske Mitrovice, Milena Stević, je poručila za 24sedam da im je jasno da Aljbin Kurti želi da ih protera, ali da Srbi to neće dozvoliti.

Čitav grad okićen je srpskim trobojkama. Srpske zastave se vijore na uličnoj rasveti, iznad ulica, ali i na izlozima prodavnica, butika, ugostiteljskih objekata, na stambenim zgradama.

- Svi čekamo da vidimo šta će se sutra dogoditi -  rekla je za 24sedam Milanka Stević - Nemir nas ne napušta, ali više ne možemo ovako da živimo. Ne znam koji su planovi Aljbina Kurtija, niti želim da znam, ali hoću mir u svom domu. Evo decenije su prošle,  svako malo na šikaniraju. Zaista je postalo neizdrživo. 

Kako nam je žiteljka Kosovske Mitrovice rekla, ona živi u soliterima do mosta na Ibru, ali ima veliko imanje na selu. Kaže, u prvi mah sve deluje večeras regularno, ali ipak je nešto drugačije.

- Oseća se neka teskoba u vazduhu. Dosta nam je svega. Sasvim nam je jasno da Kurti želi da nas se reši i da protera i ovo malo Srba što je ostalo severno od Ibra. Malo ljudi zna, u severnom dela Mitrovice živi mali broj Albanaca i tako je bilo uvek. Skoro na prste jedne ruke možete da ih prebrojite po svim srpskim naseljima, ali mi njima smetamo. Ne žele nas ovde, ali u ovom gradu sam rođena, odrasla, išla u školu i kuda ću ja pod stare dane? Gde da bežim? - jadala nam se gospođa Stević.

 

 

Na pitanje da li će sutra ići na protest, rekla nam je kao iz topa:

" Nego šta ću! Nemam drugu zemlji i nemam druge komšije. Ovo ovde je moje u srcu i u duši. Meni niko ne smeta. Često srećem Albance, idem na pijacu. Prodajem tamo sir i kajmak. Mnogi Albanci su mi mušterije. Fini ljudi. Uvek pitaju za decu i unučiće. Imam samo da im poručim albanskim političarima - odavde mogu samo u grob da me oteraju - rekla nam je Milena.

Ceo grad oblepljen zastavama Srbije

Ove večeri, a ubrzo nakon što je doneta odluka o napuštanju institucija u Zvečanu su zalepljeni posteri – tj. srpske zastave uz natpis „Ovo je Srbija“ na bandere, a sve je više zastava okačenih iznad ulica, na trafikama, prodavnicama, drugim objektima.

Ista situacija je i u severnom delu Mitrovice gde se zastave dele prolaznicima u gradu.

Zajedno sa održavanjem sastanka u Zvečanu, na vratima domova ostavljene su spakovane nove zastave Srbije uz poziv da se trobojka istakne na vidno mesto. One su već istaknute duž puta i na ulicama, kao i na objektima.

Podsetimo, predstavnici Srpske liste pozvali su večeras građane Kosovske Mitrovice i severa Kosova i Metohije da se okupe sutra u centru Kosovske Mitrovice, kako bi još jednom pokazali jedinstvo i da ne pristaju na jednostrane poteze privremenih kosovskih institucija.

Srbi sa Kosova i Metohije napustili su sva uputstva vlasti nepriznatog Kosova. Srpski lider Goran Rakić podneo je ostavku iz kosovske vlade, zajedno sa srpskim poslanicima, sudijama i načelnicima opština. Kasnije su zvaničnici srpske policije skinuli kosovske uniforme i oznake na ramenima upravo tokom sastanka.

Situacija u regionu je eskalirala zbog činjenice da je Priština uvela zabranu srpskih tablica na nedelju dana. Oni koji nisu stigli da ih zamene kažnjavaju nadležni. U tom kontekstu, Srbi su počeli da napuštaju položaje u državnim strukturama Kosova do ukidanja nove vladavine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike