"Srpski narod na Kosmetu izložen je teroru i nasilju Prištine": Evo šta piše u odluci Srba da napuste sve institucije tzv. države Kosovo

05.11.2022

13:45

0

Autor: 24sedam

Predstavnici Srba napustili su privremenu vladu i skupštinu tzv. države Kosovo, sudstvo i policiju, lokalne samouprave...

"Srpski narod na Kosmetu izložen je teroru i nasilju Prištine": Evo šta piše u odluci Srba da napuste sve institucije tzv. države Kosovo
Kosovska Mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predstavnici Srba sa Severa Kosova i Metohije odlučili su na sastanku u Zvečanu da napuste sve privremene institucije na KiM. Razlog za ovakvu odluku bila je nedavna odluka Aljbina Kurtija da smeni direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić, što predstavlja samo nastavak terora koju privremene prištinske institucije ispoljavaju nad Srbima sa Kosmeta.

Predstavnici Srba napustili su privremenu vladu i skupštinu tzv. države Kosovo, sudstvo i policiju, lokalne samouprave...

FOTO TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC
 

Zaključke sa sastanka predstavnika Srba sa Severa KiM prenosimo u celosti.

- Mi, politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije, nakon današnjeg sastanka, jedinstveno smo doneli sledeće zaključke:

1.Priština konstantno ruši Međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa Kosova i Metohije pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.

2.Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove.

FOTO TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC
 

3.Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u Dijalogu, odlučili smo da napustimo sve političke institucije – Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i da napustimo učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova. Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu, što konkretno znači:

Dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica

Dok ne formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU“, navodi se u zaključcima sa sastanka.

Predsednik u diplomatskoj ofanzivi kako bi zaštitio Srbe na Kosmetu

Podsetimo, povodom najnovijih događaja predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici Vlade Republike Srbije na poziv predsednice Vlade Ane Brnabić.

- Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti - napisao je predsednik na Instagram nalogu.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ
 

Posle sednice Vlade Srbije Vučić se sastao sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, a nešto kasnije i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Posle tih razgovora predsednik se sastao sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike