Oglasila se SPC nakon sastanka sa predsednikom Vučićem: Ovo je stav prema teroru koji trpe Srbi na Kosmetu!

05.11.2022

16:15

0

Predsednik Srbije je upoznao patrijarha i arhijereje sa ozbiljnim izazovima i pritiscima sa kojima se susreće naš narod na KiM

Oglasila se SPC nakon sastanka sa predsednikom Vučićem: Ovo je stav prema teroru koji trpe Srbi na Kosmetu!
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da su na sastanku patrijarha Porfirija i članova Sinoda s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svi prisutni izrazili odlučnost da, zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.

Predsednik Srbije je upoznao patrijarha i arhijereje sa ozbiljnim izazovima i pritiscima sa kojima se susreću naša država i narod na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju SPC.

Srpski patrijarh, predsednik Sinoda, zajedno sa članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda – mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i episkopima sremskim Vasilijem, bačkim Irinejem i zvorničko-tuzlanskim Fotijem, razgovarao je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu s predsednikom Republike Srbije.

Podsetimo, Srbi na Kosmetu, saterani u ćošak odlukama prištinskih vlasti koje jednostranim potezima ruše Briselski sporazum te ugnjetavaju naš narod u južnoj pokrajini, odlučili su da više ne trpe teror te da napuste institucije kao vid otpora nasilnim akcijama Aljbina Kurtija.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče imao petočasovni sastanak sa EU izaslanikom Miroslavom Lajčakom, potom razgovore sa predstavnicima našeg naroda na KiM, te jutros na sednici Vlade Srbije obavestio ministre o narednim potezima i odluci državnog vrha da čuva mir i stabilnost, ali i suverenitet, na Kosmetu se iz minuta u minut dramatično menja situacija.

Nakon odluke Srba da napuste institucije, te srpskih policajaca da skinu uniformu, jer ih je Priština svojim potezima naterala na to, ne ostavljajući nikakav prostor za dalje dogovore, ka severu Kosmeta uputile su se jedinice ROSU.

Srpske vlasti ističu da je cilj sačuvati mir, te nastaviti dijalog, ali zapadni izaslanici nisu u mogućnosti da Kurtija nateraju da primeni do sada postignute sporazume, koje iz dana u dan krši i poručuje da Zajednicu srpskih opština neće formirati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike