Srbi žrtve albanskog terora: Srpski predstavnici priterani uza zid da napuste institucije, veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici

05.11.2022

20:35

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao: Odluke o napuštanju institucija biće na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo

Srbi žrtve albanskog terora: Srpski predstavnici priterani uza zid da napuste institucije, veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici
Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug

Predstavnici Srba sa Severa Kosova i Metohije odlučili su danas na sastanku u Zvečanu da napuste sve privremene institucije na KiM. Razlog za ovakvu odluku bila je nedavna odluka Aljbina Kurtija da smeni direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića, što predstavlja samo nastavak terora koju privremene prištinske institucije ispoljavaju nad Srbima sa Kosmeta.

Predstavnici Srba napustili su privremenu vladu i skupštinu tzv. države Kosovo, sudstvo i policiju, lokalne samouprave...

Predsednik Srpske liste Goran Rakić  je rekao na konferenciji za novinare da će te odluke biti na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

- Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU - rekao je Rakić.

Ubrzo nakon što je odluka objavljena, srpski pripadnici policije tzv. države Kosovo skinuli su svoje uniforme, čime su simbolično pokazali svoju odluku da izlaze iz privremenih prištinskih institucija.

Diplomatska ofanziva za prava Srba na Kosmetu

Za to vreme, od ranog jutra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio je niz razgovora u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i terorom koji srpski narod trpi u južnoj srpskoj pokrajini od strane Aljbina Kurtija i privremenih prištinskih vlasti.

Predsednik Vučić je prvo prisustvovao sednici Vlade Republike Srbije na poziv predsednice Vlade Ane Brnabić.

- Hvala vam na pozivu i što ste mi pružili priliku da vas obavestim o situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti - objavio je predsednik na svom Instagram nalogu posle sednice.

Kina podržava legitimne zahteve srpske strane

Odmah potom Vučić se sastao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo, koju je informisao o tome da je Beograd ispoštovao Brisleski sporazum, ali da Priština nije i ne želi to da učini.

- Uprkos svim izazovima, Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma – poručio je srpski predsednik posle sastanka sa kineskom ambasadorkom.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIć
 

S druge strane, ambasadorka Čen Bo je rekla da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma i zahvalila Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, istakavši da je stav Kine po tom pitanju dosledan.

- Veoma cenimo napore Srbije i Vas lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima. Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Kosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti - rekla je ambasadorka Kine.

Predsednik razgovarao sa Bocan-Harčenkom i Hilom

Posle sastanka sa kineskom ambasadorkom, Vučić je razgovarao i sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

- Informisao sam abasadora Bocan-Harčenka o bezbednosnoj situaciji na KiM i pritiscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju. Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje - napisao je predsednik na Instagramu posle sastanka.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
 

Nakon razgovora sa ruskim, Vučić je telefonom razgovarao i sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom.

- U dugom i sardržajnom telefonskom razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međunarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma, ali i naglasio užasnost Srba sa KiM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona - saopštio je predsednik detalje razgovora sa Hilom.

Vučić se saglasio sa patrijarhom i Sinodom SPC

Na kraju, predsednik se sastao sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve.

Posle sastanka Vučić je na svom Instagram profilu rekao da se sa patrijarhom i članovima Sinoda SPC složio da je neophodno braniti srpske nacionalne interese.

Instagram/Printscreen/buducnsotsrbijeav
 

- Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i članovima Svetog Sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese – napisao je predsednik.

Kurti posle haosa i krize koju je napravio na Kosmetu, optužio Beograd za sve

Povodom odluke Srba na KiM da napuste prištinske institucije, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti ocenio je da taj potez nema veze sa protestom zbog primene mera o preregistraciji vozila.

Printscreen/Facebook/Albin Kurti
Aljbin Kurti optužuje Srbiju za svoje poteze

On je na Fejsbuku objavio da su od 1. novembra izdata 843 prekora, što je prva mera i dodao da nije bilo incidenata i pritužbi.

Kako Kurti tvrdi, nedavne tenzije na severu nisu u vezi sa otporom prema novčanim kaznama u sklopu preregistracije, čiju je primenu Priština najavila od 21. novembra.

Prištini naređeno - ne šaljite albanske policajce

U ovom trenutku procenjuje se koje snage bi trebalo uputiti na sever Kosova i Metohije, kako bi se obezbedile četiri policijske stanice tzv. kosovske policije, koje su Srbi danas napustili kada su javno skinuli uniforme.

24sedam
Severna Mitrovica ove subote

Prema pisanju medija, kako sada stvari stoje, odluka će verovatno pasti na KFOR, čiji će pripadnici biti upućeni iz baze Novo Selo kod Vučitrna.

Gotovo je sigurno da će uz KFOR doći i pripadnici Euleksa, ali za sada nije poznato i koliko njih.

Četiri policijske stanice i regionalna komanda za sever od danas nemaju više svoje pripadnike. Ovi objekti, ali i policijska oprema u njima pripadaju policiji lažne države Kosovo.

Vučić se obraća javnosti

Prvi put od početka krize na Kosovu i Metohiji zbog odluke o jednostranom ukidanju Briselskog sporazuma, javnosti će se sutra u 21 čas obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On će biti gost u emisiji "Hit Tvit" na TV Pink kod Verice Bradić.

 

Veliki skup Srba u Severnoj Mitrovici - nedelja u 12

Pripreme za veliki nedeljni sveopšti narodni skup su u punom zamahu, a pored toga što će svaki učesnik doneti srpsku trobojku, očigledno je da će ceo grad, ali i sever Kosova biti u "srpskim tonovima".

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je rekao da će Srbi na skupu u nedelju u Severnoj Mitrovici pokazati nacionalno jedinstvo, privrženost jedinoj državi Srbiji i zahvalnost pregovaračkom timu i predsedniku Srbije koji je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima Srba na KiM.

Foto: Printskrin/Kosovo online
Severna Mitrovica veče pred veliki skup

- Predsednik Srbije pomno prati situaciju na terenu, velika nam je podrška. Uz njega osećamo olakšanje u našoj daljoj borbi - naveo je Radojević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike