Borelj: EU poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija

05.11.2022

21:55

0

EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze

Borelj: EU poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je večeras da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

- Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire. Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija - navodi se u njegovoj pisanoj izjavi..

Kako se dodaje, povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove. Ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

24sedam
Kosovska Mitrovica

- Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije - navodi Borelj.

Istovremeno, dodaje, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. 

- To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga - naveo je Borelj. 

EU, kako se dodaje, takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. 

- Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se Asocijacija/Zajednica treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova - dodaje visoki predstavnik.

- Odgovornost strana je da obezbede mir i stabilnost. Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice", navodi se u izjavi.

U bliskoj saradnji sa NATO/KFOR-om i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava (EULEKS) je spremna da obezbedi stabilnost na terenu na Kosovu u svojoj ulozi drugog bezbednosnog odgovora. EULEKS i KFOR će nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog i bezbednog okruženja u skladu sa svojim mandatima, dodaje Borelj.

EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije. 

- EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu - dodaje se u izjavi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike